CULTUURNATIONAAL

RECORD AANTAL TEGELS UITGEREIKT IN EEN DRUK JAAR

Oud CPN-er Marcus Bakker zei het al eens in het verleden: “…. wie bewaakt de bewakers?” Dat is en blijft een van de meest essentieële vragen binnen een democratie, en is dat dan meteen ook voor de journalistiek. ‘De Tegel’ zou dan het antwoord kunnen zijn en daar zijn er nu een record aantal van uitgereikt, hetgeen dan ook weer boekdelen spreekt.

Landgraaf, 7 mei 2024, 22:49

De politici zouden het land moeten besturen. Hetgeen dan aardig wat macht oplevert, dat levert dan weer meteen in helaas aardig wat gevallen misbruik op van een fiks aantal van die politici. Gelukkig hebben we dan wel weer aardig wat journalisten die onderzoek naar doen. De Tegel is dan weer de jaarlijkse prijs die voor de beste onderzoeksjournalistiek wordt uitgereikt.

In de Koninklijke Schouwburg te Den Haag werd maandagavond ‘de Tegel’ uitgereikt en dat waren er dit jaar een record aantal. Mocht het dus fout gaan in de ze democratie heeft het in ieder geval niet aan het puikewerk van de onderzoeksjournalisten gelegen. Een jaar vol heftige gebeurtenissen levert heel wat stof op om door te spitten. Met een record aan uitgereikte prijzen moet er dus ook heel wat gebeurd zijn dat niet door de beugel kon, zou men dan denken…

In het geval van de onderzoeksjournalistiek gaat het echter ook vaak genoeg over werk dat jaren en jaren in beslag neemt. En veelal zijn er ook verhalen te vinden waarbij menige spannende thriller tot een niemendalletje lijkt te zijn geworden. Kleine tip voor de lezer: duik eens in de verhalen van deze journalisten. Neem bevoorbeeld het journalistieke Follow the Money initiatief. Tal van verhalen die door vakmensen zijn afgeleverd na aardig wat speurwerk. Te vinden zijn deze verhalen op: www.ftm.nl

Please follow and like us:
Help-Desk