CULTUURLOKAAL

JAPANSE EILANDEN TREKKEN BEKIJKS IN LANDGRAAF

De zon zakt langzaam weg in de Japanse zee ten noordwesten van japans grootste eiland Honshu. De avond valt over Honshu en brengt rust in de grote steden op het eiland. Een schijnbare rust, want eigenlijk slapen Kyoto, Tokio of Yokohama nooit. Er is geen tijd voor rust. Nog niet, althans.

Landgraaf, 4 mei 2024, 19:22

De galerie ligt er weer rustig bij op deze mei-dag. De hectiek van de voorbije expositie is voorbij. Een goed bezochte en mooi verlopen tentoonstelling waarin kunst en Japan centraal stonden. Tenminste zo was de insteek gedacht en was het ook gepland. Dat het niet zo verlopen is, is allesbehalve een minpunt. Integendeel.

‘Dan doe je gek genoeg’

De rust mag dan in de grote steden zoals Tokio, Osaka of Yokohama maar schijnbaar zijn, op het grootste gedeelte van het eiland Honshu heerst er wel degelijk rust. Daar gaat de stadse gekte niet op. In de dorpen op het platteland gaat het leven gemoedelijker zijn gangetje. Iedereen kent iedereen en de mensen halen over het algemeen geen rare fragtsen uit. Net als hier geldt voor Japanners het gezegde’doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

We hadden net zo goed kunnen kiezen voor de kleinere eilanden zoals Etajima, een onwaarschijnlijk mooi eiland net voor de kust bij Hiroshima Veel toeristen komen er niet en dat is misschien ook maar goed ook. De mensen kunnen er gewoon hun gang gaan en genieten van wat ze doen en laten.

Net als hier overigens. In galerie Vianny heerst er nu weer rust. Een aparte expositie die niet alleen oog voor de kunst had, maar ook oog had voor de schoonheid die Japanners in hun alledaagse producten weten te leggen is zo gooed als voorbij. De vele kleine eilanden in de expositie herbergen mooie kunstwerken die onderling met mekaar in ‘gesprek’ gingen. De bezoekers waanden zich door de aparte aankleding eventjes in een andere wereld.

Lees verder onder de afbeelding

In die andere wereld was er tijd om de kunst in alle rust te ervaren om daarna aan tafel te gaan met andere bezoekers om te genieten van de daar aangeboden sushi en sake. Mensen ontmoeten kunstwerken van hier, mensen ontmoeten kunst van de andere kant van de wereld en de combinatie van beide. Echter: mensen ontmoeten ook mensen. En dat laatste telt misschien, of wellicht, meer dan al het andere. En eigenlijk is dat toch exact hetgene kunst moet doen: de mens als mens rijker te maken.

De expositie is overigens nog enkele dagen te bezichtigen, echter wel pas na telefonische afspraak. Bel daarvoor dan het nummer: 06 40 22 35 81

Please follow and like us:
Help-Desk