CULTUURLOKAALWERELD

GEVARIEERDE EXPOSITIE: ‘JAPANSE’ EILANDEN IN LANDGRAAF

Japan, het rijk van de ‘Duizend Eilanden’ maar dan in Landgraaf en wel in Galerie Vianny. Duizend Eilanden samen gebracht in de werken van drie creatieve geesten. Zo gevarieerd als de duizend eilanden in Japan dat zijn. Een nadere kijk op deze bijzondere expositie die binnenkort geopend wordt.

Landgraaf, 21 april 2024,

Natuurlijk is het altijd , ‘bijzonder’ als drie mensen hun werk exposeren. Drie verschillende geesten, drie verschillende karakters, drie verschillende manieren van dingen zien, voelen en beleven. In deze expositie echter is het meer dan dat. Vanzelfsprekend is het werk op zich varieerend. Schilderen, beeldhouwen en fotografie bij mekaar zouden daar al garant voor staan. In deze wil de werkelijkheid echter iets meer presenteren.

Tijdens deze expositie presenteren moeder en dochter, respectievelijk Marianne de Vries en haar dochter Rianne hun werk. Apart, ja. Hun werk verschilt echter behoorlijk van mekaar, meer dan men wellicht van moeder en dochter zou verwachten. Niet alleen heeft Marianne de Vries ook sculpturen en fotografiën in haar presentatie, maar haar werk ligt niet in lijn met dat van dochter Rianne. Diens schilderwerken zijn uitermate kleurrijk en ook zeer constructief te noemen. Een sterk gevoel voor kleur en een hele sterke opbouw zitten in het werk, vooral als men in ogenschouw neemt dat het hier wel om het werk gaat van iemand met een verstandelijke beperking. Een van haar werken springt er dan weer uit en doet qua schoonheid denken aan het abstracte werk van Bram van Velde, en dat is toch niet de minste.

Nemen we het sculpturale werk van Marianne de Vries dan zien we werk dat zowel broosheid als kracht uitstraalt. Een serie keramische vazen doet de facto hetzelfde: breekbaar en tegelijkertijd krachtig qua uitstraling. Sierlijke lijnen en vormen die per vaas weer verschillen. Verschillen zoals ieder van de ‘Duizend Eilenden’ dat ook doet. De expositie beschikt echter over nog een uitzonderlijkheid; het werk en de persoon van de Japanse Naoka Watanabe.

Kunstmatige arrangementen

Het werk van Naoka Watanabe completeerd het Eilandenrijk. Arrangementen die kunst zijn. Bloemstukken gecreëerd uit kunstbloemen. Takken uit de natuur, simpelweg opgeraapt tijdens een wandeling in Landgraaf of achteloos uit de eigen tuin genomen. Dat ‘simpelweg opgeraapt of achteloos genomen’ is echter niet simpelweg of achteloos. Haar hele werk bestaat uit, naar haar eigen woorden: “Het op tijd te pakken krijgen van het moment van vluchtige schoonheid.” Kan dat überhaupt is dan de vraag? Het antwoord is eenvoudig: als het ergens kan dan in de kunst, en nergens anders.

Lees verder onder de afbeelding

Verder is of lijkt het minimaal de realateit van het onmogelijke. Het onmogelijke te pakken krijgen staat gelijk aan het tonen van Duizend Eilanden in een expositie. En toch heeft deze expositie, opgebouwd uit verschillende eilanden die elk een combinatie vormen van westers en Japans werk, het gelijk aan haar zijde. Schoonheid die slechts kort duurt maar net op tijd gevangen blijkt. Een expositie die terecht Gevarieerd mag heten.

De expositie zal plaatsvinden op zaterdag 27 en zondag 28 april 2024 van 13:00 tot 17:00 uur in Galerie Vianny, Charles frehenstraat 3 te Landgraaf. Buiten genoemde tijden kan men ook terecht na telefonische afspraak: 06 40 22 35 81.

Please follow and like us:
Help-Desk