CULTUURWERELD

LENIN OVERLEED PRECIES EEN EEUW EN EEN WEEK GELEDEN

Lenin spreekt de grote massa toe en roept de revolutie uit. Of althans, dat is wat de foto moet uitbeelden. ‘Moet uitbeelden’ is dan wel degelijk de juiste verwoording want Lenin is en blijft voor een fiks deel van de wereldbevolking nog steeds een persoon van groot belang.

Landgraaf, 28 januari 2024, 20:44

Of mensen het nu leuk vinden of niet maar Lenin is en blijft een persoon wiens mening en uitspraken voor miljoenen mensen van groot belang blijven. Er wordt niet meer zo veel over geschreven als in het verleden, echter is het nog steeds zo dat Lenin en zijn politieke ideëen miljoenen en miljoenen mensen blijven aanspreken. Communisten en socialisten wereldwijd volgen nog steeds zijn, op het Marxisme gebaseerde, politieke lijn al is het veelal in een ander moderner jasje gestoken.

Vladimir Ilyich Ulyanov, 22 april 1870 21 januari 1924, werd wereldberoemd onder de naam Lenin. Russisch revolutionair, politicus en politiek theoreticus zijnde werd hij de grote man achter de Russische revolutie van 1917. Gedreven door de executie van zijn broer die op het conto van het tsaristische regime ging, maakte Lenin er geen half werk van. De aanloop naar de revoltie mocht dan weliswaar daarna nog 30 jaar duren, en de revolutie zelf duurde ook nog eens vier jaar, maar uiteindelijk wist Lenin zijn stempel ruimschoots op de werldgeschiedenis te drukken. Een stempel die nog steeds doorduwt in de wereldpolitiek.

Een eeuw en een week geleden stierf Lenin nadat hij drie beroertes achter de rug had. Op 21 januari 1924 raakte hij na de derde beroerte in een coma waarin hij op diezelfde dag overleed. Zijn lichaam werd gebalsemd en is nog steeds te zien in zijn mausoleum op het Rode Plein te Moskou.

Overigens staat de hierboven afgebeelde foto na ruim een eeuw nog steeds garant voor heftige discussie. De foto zou door de Russische geheime dienst geretoucheerd zijn om daarna als het klassieke schoolvoorbeeld van het communistisch revolutionaire succes aan de wereld getoond te kunnen worden. Deze bewering doet al meer dan een halve eeuw de ronde. En discussie of niet: er is nul bewijs voor te vinden dat de foto ‘in mekaar gekutseld’ is. Of het is wederom ‘Fake news’ van de anti-communisten of de Russische geheime dienst leverde ruim een eeuw geleden wel heel erg goed werk af. De lezer mag kiezen.

Please follow and like us:
Help-Desk