LOKAAL

JANUARI ZWARTE MAAND VOOR LANDGRAAF

In een tijdsbestek van net iets minder dan twee weken beleefd Landgraaf, en meer specifiek het deel van Landgraaf dat vroeger Ubach over Worms heette, een zware tijd. Twee ongelukken en een zelfmoord veroorzaken een golf van verdriet in de oude dorpskern.

Landgraaf, 31 januari 2024,

Een tragisch ongeval met een quad, een bedrijfsongeval met een net zo tragisch eind en een zelfmoord in de Groenstraat laten diepe emotionele wonden na in het Waubachse deel van Landgraaf.

Zoë

Een weiland, een volstrekt normaal weiland. Geen vijver, geen ven of zelfs ook maar vennetje is er in de omgeving van het weiland te vinden, laat staan in de wei zelf. Een weiland, een simpel weiland door een laag ijs bedekt in de winter. Kan het nog normaler? Maar toch was er een gat van enkele meters diepte onder het ijs verscholen. En toch werd het een plek die in Landgraaf bij velen sporen zal achter laten. Sporen van verdriet, sporen van intens veel verdriet.

Zoë, een meisje van slechts 9 jaren oud, overleed op maandag 15 januari op meer dan tragische wijze nadat de quad waarop zij met haar vader reed onder het ijs terecht kwam in het weiland gelegen nabij de Watertoren. Wie verwacht er dat een quad zo diep door het ijs kan gaan in een ondergelopen weiland? Niemand toch? Alle pogingen van de vader en brandweer ten spijt overleed Zoë later op de intensive care in het ziekenhuis. Een mokerslag voor familie, vrienden, bekenden en het dorp. Op basisschool An d’r Put werd er een herdenkingshoekje ingericht voor de 9-jarige Zoë. Een tastbaar iets voor haar klasgenootjes op Basisschool An d’r Put, waarvoor maandagochtend ook hulpverleners van Slachtofferhulp op school aanwezig waren.

Dodelijk bedrijfsongeval Attero

Dinsdag 23 januari komt er het ’s morgens omstreeks 09:45 door een ongeval met een schovel een persoon om het leven bij afvalverwerker Attero aan de Europaweg Noord te Landgraaf. Het betreft een bedrijfsongeval en het is dan ook de arbeidsinspectie die daarom onderzoek doet naar het ongeval. Er wordt echter ook een strafrechterlijk onderzoek gestart.

Zelfmoord in Groenstraat

In de Groenstraat kwam de politie op 26 januari in actie om te voorkomen dat een man zelfmoord zou plegen. Dit lukte de agenten helaas niet. De man belde omstreeks 00:45 ’s nachts mte de politie en dreigde dat hij met een vuurwapen zelfmoord zou plegen. De politie stuurde daarop meerdere specialistische eenheden en een onderhandelaar naar de Groenstraat.

Nog terwijl de man met de politie belde kwam hij zijn woning uit, alwaar hij oog in oog kwam te staan met gewapende agenten. De man greep zijn wapen en beroofde zichzelf van het leven met wapen. De politie loste twee schoten op hetzelfde moment. Een gericht en een waarschuwingsschot. Beide schoten raakten de man niet. De man werd in kritieke toestand in het ziekenhuis afgeleverd, waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

In de woning van de man trof men bij onderzoek zwaar vuurwerk en munitie aan. De Explosieven Opruimings Dienst en het Team Explosieven Verkenning deden onderzoek in de woning hetgeen betekende dat er gedurende hun onderzoek de Groenstraat tijdelijk werd afgezet.

Denkt u aan zelfmoord of maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving die dit wellicht zou willen doen? Bel dan 0800-0113 of ga naar de website: www.113.nl voor hulp.

Please follow and like us:
Help-Desk