CULTUURLOKAALREGIONAAL

SERVICE GILDE KIEST VOOR BREDERE AANPAK MET LEZINGEN

Service Gilde Landgraaf gaat haar werkgebied uitbreiden door lezingen toe te voegen aan haar palet van bezigheden. In de nabije toekomst staat er dan ook een serie lezingen op het programma die onder de naam Gilde Podium door het leven zal gaan. Een welkome uitbreiding in het nieuwe jaar.

Landgraaf, 2 januari 2024, 22:44

Nu is het Service Gilde niet echt een gilde dat stil ligt, maar iedere uitbreiding is er een en is bovendien mooi meegenomen. Bedenken we ook nog eens hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het Landgraafse dan lijkt de keuze van het Service Gilde Landgraaf een hele goede te zijn. Vooral omdat de eerste lezing onder de titel ‘Innovaties in de mijnstreek’ plaats zal vinden. Het tafereel op de foto hierboven in de Hoofdstraat zal bij menig inwoner van Landgraaf nog in het geheugen te vinden zijn. En vormt wellicht een piepklein onderdeel van het thema van de eerste lezing?

De komst van de spoorlijnen en de steenkolenmijnen omstreeks 1900 betekenden voor Heerlen, Hoensbroek, Schaesberg en Brunssum het begin van een explosieve groei. En dat op heel wat verschillende fronten. De spoorwegen brachten stukken meer met zich mee dan alleen maar reizigers. Nu kunnen we daar uitgebreid over gaan uitweiden, echter zal dat nooit zo vakkundig gebeuren als tijdens de lezingen van het Gilde. Tel daar bij op dat het Service Gilde de lezing ook nog eens in een samenwerkingsverband met LGOG Parkstad laat plaatsvinden, en het van meet af aan duidelijk dat deelname eraan zeker en vast de moeite waard is.

Martin van der Weerden zal de lezing geven met muzikale ondersteuning van Willem Charlier. Martin van der Weerden was tot voor kort leraar geschiedenis aan het Bernadinuscollege in Heerlen en heeft aardig wat ervaring in het geven van lezingenin de regionale geschiedenis.

De lezing zal plaatsvinden op 30 januari in het Burgerhoes, Raadhuisplein 1 in Landgraaf. Aanvang is om 19:00 uur en de kosten bedragen €5,- inclusief koffie, thee of fris per deelnemer. Aanmelden kan via de mail: gildelandgraaf@gmail.com

Please follow and like us:
Help-Desk