CULTUURNATIONAAL

EN DAN HET GOEDE VOORNEMEN DAT WÉL WERKT

Eerst en vooral allemaal een gelukkig nieuwjaar gewenst natuurlijk. Dat gedaan hebbende komen we meteen in het verlengde daarvan terecht door aan de ‘goede voornemens’ te beginnen. Of althans aan een goed voornemen dat tegenover heel wat andere dus wél werkt.

Landgraaf, 1 januari 2024, 14:37

Het wemelt van de tips, het regent aan goede ideëen en het positieve denken spat er aan alle kanten vanaf. Nu is het natuurlijk niet zo dat we de positiviteit de grond in willen boren, maar de realiteit bewijst nu eenmaal simpelweg dat veruit de meeste goede voornemens niet al te lang stand houden. Helaas, maar het is niet anders. En dan is een voornemen dat wel werkt vanzelfsprekend meer dan welkom. Maar waar hebben we het dan over?

laat in hemelsnaam het vlees vaker weg’

Goede voornemens zijn prima. Er kleeft inderdaad wel weer een nadeel aanvast. In veruit de meeste gevallen is het een beperking. Je gaat het roken opgeven, je gaat meer sporten en wat diens meer zij. Maar in je hoofd zit er tegelijkertijd iets dat zegt: ‘dit is een beperkende maatregel.. dit wil ik niet.’ Van belang is dan ook dat je beseft dat het niet vanuit de kalender moet komen, omdat het 1 januari is, weet dat je er zelf achter moet staan. En nog een kleine tip: maak het jezelf niet te moeilijk. Stop geleidelijk, ga rustig aan steeds meer sporten. Geniet ervan dat je gezonder bezig bent en loop niet wekenlang krom van de spierpijn. Is de stress van het stoppen met roken zo intens dat je er bijna gek van wordt? Pak dan een peuk… bouw het rustig aan af! Oh, en nog iets: spreek er met je huisarts over.

En bij deze het beste voornemen: laat het vlees vaker weg! Het is inderdaad al keren en keren vermeldt maar het blijft simpelweg een supergoed iets dat je voor je eigen lijf en voor anderen kunt doen. Minder vlees eten biedt alleen maar voordelen en we hebben het dan echt niet over vegetariër worden! Laten we de voordelen maar eens op en rijtje zetten:

  • Typisch Hollands: bespaar een hoop geld. Eet in plaats van 7 op 7 dagen maar 1 of 2 dagen vlees. De dagen dat je wel vlees eet, haal je het bij de echte slager! Ja, die zal ietsje duurder zijn, levert echter wel kwaliteit. En omdat je 5 of 6 dagen geen geld aan vlees besteed uit de vleesfabriek kan dat ietsje meer betalen er heel gemakkelijk van af en hou je uiteindelijk nog steeds meer geld over dan bij 7 op 7 supermarktvlees.
  • Je doet jezelf echt een plezier. De dagen dat je dus kwaliteitsvlees eet, eet je vlees waar veel meer en een veel betere smaak aan zit. Geen hormonen, geen medicijnen, geen zeven dagen vismeel per week et cetera.
  • Je bespaart een enorm aantal dieren een enorme bak aan ellende, pijn en ziektes.
  • Vervang het vlees door peulvruchten en noten. Ook lekker en bovendien gezond.
  • Over het algemeen zijn mensen die nog maar een enkele keer per week vlees eten gezonder: o.a. minder hart- en vaatziekten, hebben een lagere bloeddruk, minder kans op diabetes en prostaatkanker.
  • Je bezorgt je kinderen een veel betere toekomst op meerdere fronten. Ze eten minder zooi die in het vlees zit van de massaproductie. Je leert ze respect voor de natuur en dieren die daarin en geeft je kinderen een stukken gezondere wereld dan die waarin we nu leven.
  • Dus waarom niet!

Er is niets dat het klimaat meer voordelen oplevert dan het stoppen met eten van vlees. Natuurlijk wil niet iedereen stoppen daarmee en dat hoeft ook niet persè. Maar nogmaals, je hoeft er niet helemaal mee te stoppen. Doe het wat minder en kies voor kwaliteit. Ga naar een kleine slagerij en laat de zooi in de supermarkt voor wat ie is. Dat geldt overigens ook voor brood en groente. Ga indien mogelijk naar een echte bakkerij of groenteboer. Je hoeft het niet te laten, kies simpelweg voor kwaliteit. En nogmaals de beste wensen voor een gezond 2024.

Ga voor meer informatie over voeding naar: www.voedingscentrum.nl

Please follow and like us:
Help-Desk