CULTUURNATIONAAL

FNV KRIJGT VEEL VOOR MEKAAR MAAR IS OP ZOEK NAAR MEER

Vakbond FNV heeft er de laatste tijd aardig wat door heen geduwd maar wil in de toekomst zeker nog meer bereiken. Daar zijn echter de juiste leden én kaderleden voor nodig. En dat het de moeite loont om zich via het FNV in te zetten is in 2023 bewezen.

Landgraaf, 16 december 2023, 12:12

ACTIEVOEREN LOONT!

Vakbond FNV wist aardig wat zaken te bereiken in 2023. Dat actie voeren dan ook de moeite loont toont onderstaand lijstje:

  • In zeker 32 CAO’s is er een automatische prijscompensatie afgesproken.
  • 14% meer loon bij ING Bank, afgedwongen onder druk van een historische staking.
  • De langste OV-staking ooit die er nodig was om 15% meer loon te bereiken.
  • Het afgelopen schooljaar maakten ruim 20.000 studenten kennis met de FNV in hun klas.
  • 236.000 vragen van leden beantwoord en 23.000 juridische dossiers opgepakt.
  • Bij distributiecentra Albert Heijn, samenwerking vaste krachten, parttimers en uitzendkrachten: 10% erbij.

Mooie successen en het lijstje is niet eens compleet. Dat actievoeren de moeite dus waard is, is hiermee dan meteen bewezen. En idem dito ook een aansporing om vooral door te blijven gaan hiermee, vooral gezien de trieste rechtse uitslag van de laatste verkiezingen. Het actievoeren kan echter niet als er niet de juiste mensen voor zijn die ook de juiste opleiding achter de rug hebben gehad; de kaderleden.

Leden zijn prima, actieve leden zijn nog beter maar actieve kaderleden zijn helemaal top. Dat zou het moeten samenvatten, doet het echter niet. Vanzelfsprekend zijn leden prima. Hoe meer leden een vakbond heeft, hoe meer invloed die vakbond zal hebben. Actieve leden zijn dan wel een vereiste. Als niemand actief bij de zaak betrokken is , wordt het een moeilijk verhaal. De volgende stap zijn dan goed opgeleide kaderleden die op een iets hoger niveau een vinger aan de pols houden , tijdig aan de bel trekken en de zaak draaiende houden. Vakbond FNV is nu dan ook op zoek naar leden in de metaal sector die kaderlid willen worden.

Kaderleden praten mee

Kaderleden kunnen binnen een bedrijf in een Ondernemingsraad gaan of binnen een sector in een of meerdere overlegorganen plaatsnemen. Zij weten dan ook wat er binnen die sector allemaal speelt. In de sector Metaal is het FNV op zoek naar kaderleden die mee willen denken en spreken. Het betreft hier dan kaderleden in de bedrijven, in de sub-sectorraad, de sectorraad Metaal en het Ledenparlement.

Om de nieuwe kaderleden op weg te helpen zijn er mentoren aangesteld. De mentor binnen de sector Metaal zal mensen begeleiden op weg naar het Ledenparlement. In het Ledenparlement (104 afgevaardigden) bezet Metaal 7 zetels. Als lid van het Ledenparlement kijk je over je eigen sector heen want de regels zijn sectoroverstijgend. De overstijgende regels worden dan ook uitvoerig besproken en bepaald. Een brede maatschappelijke interesse en betrokkenheid komt hierbij goed van pas.

Interesse of eventuele vragen? Neem dan contact op via: www.fnv.nl

Please follow and like us:
Help-Desk