CULTUURNATIONAAL

EERSTE VROUWELIJKE HOOFDREDACTEUR GISELLE VAN CANN LOODST NOS NIEUWS DOOR TURBULENTE TIJD

NOS Nieuws heeft met Giselle van Cann sinds 2022 een nieuwe hoofdredacteur. En dat is dan flink aanpoten voor de ‘nieuwe’. Het is momenteel niet bepaald rustig vaarwater te noemen waarin, de in Sittard geboren, Giselle van Cann zich heeft begeven.

Landgraaf, 13 december 2023, 19:50

Sinds september 2022 is Giselle van Cann, geboren op 13 april 1966 te Sittard, de nieuwe hoofdredacteur bij NOS Nieuws en daarmee de opvolgster van Marcel Gelauff die in mei bekend maakte dat hij er na 11 jaar mee ging stoppen. Voor het eerst heeft NOS Nieuws daarmee nu een vrouwelijke hoofdredacteur.

Het vaarwater

De kritiek op de media is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. En ook ‘het Journaal’ ontkomt daar niet aan. Het NOS nieuws krijgt, vooral door het Israëlisch-Palestijns conflict aardig wat verwijten naar het hoofd geslingerd. Onder andere het verwijt dat de NOS het Israëlisch leed niet of veel te weinig onder de aandacht brengt is wel vaker te horen. Hoofdredacteur Giselle van Cann laat er het volgende over weten nin een reactie op een Twitter-bericht: ‘De insinuatie die hier op X is gedaan dat de NOS het leed van Israël op (en na) 7 oktober niet wil zien, is volstrekt verwerpelijk.’ ‘De NOS brengt het nieuws over deze oorlog van alle kanten. Wij doen verslag, zonder daarbij te willen oordelen welk leed, of welke pijn groter is dan het andere…. De omroep is echter beperkt in de hoeveelheid nieuws die het elke dag kan brengen, en dat leidt tot het maken van ‘onvermijdelijke journalistieke keuzes’.

‘Belangrijk daarbij is dat het maken van keuzes niet automatisch betekent dat je de waarheid geweld aan doet. Of dat iets niet noemen gelijk staat aan ontkennen.’ Aldus een citaat van Giselle van Cann in een bericht van de Villa Media. Uitspraken waaraan journallistiek bezien vrij weinig of wellicht niets op aan te merken is. En of die uitspraken dan van een mannelijke of een vrouwelijke journalist, redacteur of hoofdredacteur komt doet compleet niet ter zake.

Eigenlijk geen verrassende keuze

Afgestudeerd bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit is niet het eerste wat je als studierichting verwacht bij de hoofdredacteur van het NOS Nieuws. Echter in die richting afgestudeert om daarna de journalistiek in te gaan als verslaggever van het Financieel Dagblad werpt meteen al meer licht op de ingeslagen weg. De tijd bij het FD besteed ze blijkbaar goed. Ondanks het gebrek aan journalistieke ervaring wordt zij een verslaggever die in het journalistieke wereldje gerespecteerd wordt als vernieuwende media persoonlijkheid. Vanaf 2008 werkt ze bij het FD als adjunct-hoofdredacteur waar op dat moment rond de honderd journalisten werkzaam zijn.

Vervolgens wordt zij politiek verslaggever in Den Haag en maakt in die functie de opkomst van Pim Fortuyn mee en het ontstaan van de euro. Twee gebeurtenissen die toch aardig wat teweeg gebracht hebben. Hoofdredacteur Marcel Gelauff wil haar als adjunct-hoofdredacteur bij het ‘Nieuws’ hebben, en dat gebeurt dan ook, en op 1 september 2022 volgt dan haar benoeming tot hoofdredacteur.

Een van haar uitspraken betreffende haar nieuwe functie gaf uitdrukking an haar visie: “Dat houdt in dat ik me niet meer zozeer bezighoud met de verhalen van vandaag, maar meer met die van morgen en volgend jaar. En dan kom je wel wat breinbrekers tegen in dit sterk veranderende medialandschap. Hoe zorgen we er als NOS voor dat we ook op de lange termijn ons publiek bereiken? Is dat nog op televisie of vooral online? Hoe houden we de aandacht van de jongeren vast? Vragen die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn. Maar juist daarom des te spannender om er iedere dag weer mee bezig te zijn.”

Bron: Villa Media

Please follow and like us:
Help-Desk