CULTUURWERELD

KOLOSSALE IJSBERG OP DRIFT NA 30 JAAR RUST

Drie decennia had ijsschots A23a nodig om zich weer van de zeebodem los te maken en verder op reis te gaan. De A23a is ’s werelds grootste ijsschots met een oppervlakte van bijna 4000 vierkante kilometer kan in de toekomst nog voor aardig wat problemen zorgen voor pinguïns en zeehonden.

Landgraaf, 3 december 2023, 17:07

Meer dan twee maal zo groot als de provincie Utrecht en ietsje kleiner dan Gelderland, dat zijn dan twee formaten om een indruk te geven van de enorma massa ijs die nu op drift is in de Zuidelijke Ijszee. Een ijsschots van een formaat waar de normale mens zich eigenlijk, ondanks alle aanwijzingen en vergelijkingen, geen idee bij kan vormen.

Flora en fauna South Georgia

De A23a, is op drift zijnde door zijn enorme formaat niet alleen een bedreiging voor de scheepvaart. Mits de ijsschots niet meer aan grond loopt of tegen een eiland ramt, kan hij vooraleer hij gesmolten is tot aan de Zuid-Afrikaanse kust intact blijven en aldoende dus ook het drukke scheepvaartverkeer bij Kaap de Goede Hoop flink in de war schoppen. Doet hij dat niet, en die kans bestaat wel degelijk, herbergt dat weer andere risico’s. De afgelopen 30 jaar heeft hij aan grond gelegen, maar is naar alle waarschijnlijkheid losgeraakt door in de loop der jaren beetje bij beetje dunner te worden. Mocht hij weer vastlopen maar dan bij het relatief kort bij de Zuidpool gelegen South Georgia Island kan dat dramatische gevolgen hebben voor de flora en vooral fauna aldaar. South Georgia Island wordt ook wel ‘De Serengheti van het Zuidelijk Halfrond’ genoemd en dat betekend nogal aardig wat.

Serengheti van het Zuidelijk Halfrond

Nu is South Georgia Island niet bepaald te vergelijken met de Bahama’s en wat de temperatuur betreft al helemaal niet. In de zomer wordt het er maar zelden meer dan 8 graden Celsius. Zou de A23a echter met zijn enorme massa bij het eiland blijven liggen wordt het voor de flora en fauna meer dan beroerd. Niet alleen de temperatuur maar ook de enorme omvang zouden heel wat kwalijke gevolgen hebben voor plant- en dierenwereld bij en om het eiland.

Miljoenen zeevogels, en dan bedoelen we letterlijk ‘miljoenen’ rusten, leven en broeden op South Georgia Island en dat zijn dan alleen nog maar de zeevogels. Daar komen zeehonden en zeeleeuwen en al die andere diersoorten nog eens bovenop. Op het hoogtepunt van het broedseizoen is er een hoger percentage aan wilde dieren per vierkante meter te vinden dan waar ook ter wereld! Nemen we de Konings-pinguïn dan hoeven we alleen naar het deel van South Georgia te gaan dat Gold Harbour heet, daar bevinden zich de kolonies van deze soort, overigens een van de vier soorten die er voor komen, waar de aantallen letterlijk tot in de honderdduizenden gaan. Het lawaai dat de dieren produceren is oorverdovend!

Dan zijn er ook nog de zeehonden. Naar schatting 3.5 miljoen van hun leven op het eiland. Dat is een kleine 95% van het hele bestand wereldwijd. Tel daar de rond 400.000 zeeleeuwen bij op, de grotere mannetjes worden 5 meter lang, en zo langzamerhand krijgen we een indruk van de fantastische drukte op het strand aldaar. Een paradijs voor de dieren en voor de liefhebbers van de natuur. De A23a ijsschots die ‘voor anker’ zou gaan bij het eiland, zou een regelrechte ramp van onvoorstelbare dimensies betekenen.

Niet de grootste ijsschots ooit

De nu losgeraakte ijsschots is trouwens niet de grootste ooit. Met zijn 4000 vierkante kilometer is deze van nu al kolossaal, echter in 1956 spotte een Amerikaans marineschip een ijsschots in de Zuidelijke Oceaan van maar liefst 31.000 vierkante kilometer. Bijna 8 maal het formaat van de A23a. Het gevalletje was groter dan België.

Please follow and like us:
Help-Desk