CULTUURNATIONAALREGIONAAL

BRUNSSUM HEEFT KINDERRAAD EN BURGEMEESTER

Brunssum is én een kinderraad én een kinderburgemeester rijker. Nu is Brunssum niet de eerste gemeente in deze, maar het is op zijn allerminst positief te noemen dat het er nu is.

Landgraaf, 17 november 2023, 20:42

Een kinderraad, een loco-burgemeester,Lynn geheten, en een kinderburgemeester, met de naam Davynia, maken de Brunssumse raad toch maar mooi een stuk rijker. En hiermee heeft de gemeente Brunssum toch een mooie stap in de goede richting gezet. Met deze kinderraad en burgemeester zal het interesse van de jeugd in de politiek alleen maar toenemen en dat is voor de toekomst een heel mooi en vooral waardevol gegeven. De standpunten en ideeën van de kinderraad zullen door de ‘grote’raad meegenomen worden. De extra raad en burgemeester zijn dan ook stukken meer dan alleen maar een ‘aardigheidje’ om de kids een plezier te doen.

Kinderparticipatie

Nu zijn er meerdere organisaties te noemen die de rechten van het kind willen bevorderen. We vermelden er hier nu slechts een en wel de Stichting Kinderrechten en Menselijke Ontwikkeling. Deze richt zich op de kinderparticipatie. De kinderen worden in het gezin, op school, in de wijk en in de maatschappij als actor meegenomen. Een van de hoofddoelen is om de overheid te stimuleren de kinderrechten serieus te nemen in de wetgeving en tevens bij hun beleid. Wie naar www.kinderburgemeesters.nl gaat kan daar de nodige informatie vinden over het belang van een kinderburgemeester. Verder zijn er tal van onderwerpen en nieuwtjesop de website te vinden. Een kleine greep uit hat aanbod: 5 keer per jaar een eigen kinderkrant, kinderburgemeester Elis Yikilmaz maakt een ruimtereis of luister en kijk naar het Nationale Buitenspeellied.

De teller wat betreft het aantal gemeentes met een kinderraad en kinderburgemeester staat nu op 118. Daar kunnen er dus nog wel wat bij. Als men (lees: de kinderen) er ook graag een kinderburgemeester in hun gemeente bij willen hebben, is er de volgende tip op de site van het Nederlans Genootschap van Kinderburgemeesters: schrijf naar je burgemeester, of geef je brief af op het gemeentehuis. En tot slot een kleine tip van deze krant: vraag aan je krant of zij iemand mee willen sturen als je de brief afgeeft op het gemeentehuis.

Please follow and like us:
Help-Desk