CULTUURNATIONAAL

FOLLOW THE MONEY EN ‘HET HEINEKEN LOSGELD’

Een van de meest spraakmakende misdaadzaken uit de Nederlandse geschiedenis was de Heineken ontvoering. Een ontvoering waarbij maar liefst 35 miljoen gulden aan losgeld betaald werd. Daarvan is echter nog steeds een aardig centje spoorloos. Acht miljoen zijn dus nog zoek. Harry Lensink en Wim van de Pol van Follow the Money en Crimesite proberen de route van het verdwenen geld te traceren.

Landgraaf, 16 november 2023, 21:09

Twee jaar aan voorbereiding gingen vooraf aan de spectaculaire ontvoering van Freddie Heineken en ‘en passant’ zijn chauffeur Ab Doderer. Op 9 november 1983 sloegen de vier ontvoerders, Cor van Hout, Willem Holleeder (beide op de afbeelding hierboven), Frans Meijer en Jan Boellaard, toe voor Heineken’s kantoor. Er moest natuurlijk geld over de brug komen en bij iemand van het formaat Heineken, was het gevraagde bedrag dan ook niet kinderachtig. De eis was 35 miljoen gulden, in de vorm van 200.000 bankbiljetten, in vier valuta. Zo door de criminelen uitgedokterd dat het makkelijker te hanteren zou zijn. Dat geld werd uiteindelijk ook betaald en netjes in 5 zakken ‘afgeleverd’ en wel op 28 november van hetzelfde jaar.

Uiteindelijk werden, zoals bekend mag zijn, na aardig wat speur- en zoekwerk de daders allemaal opgepakt. En het moet gezegd: in het geval van de vier ontvoerders loont misdaad dus inderdaad niet. De ene aanslag op hun leven na de andere, het halve leven (of meer) in de bajes of op de vlucht. En veel plezier van de poen hadden ze ook niet echt. Een flink gedeelte van het geld werd teruggevonden, maar 8 miljoen bleven spoorloos.

En over dat verdwenen geld en wat dat allemaal teweeg gebracht heeft (moorden, verbroken vriendschappen en familievetes) is een boek geschreven door twee mensen die weten wat schrijven maar ook ‘spitten’ is.Harry Lensink (1968) is co-hoofdredacteur bij Follow the Money, onderzoeksjournalist Wim van de pol (1960) is hoofdredacteur van Crimesite. Beiden schreven het boek ‘Het Heineken-losgeld- Hoe de verdwenen miljoenen nog altijd rondspoken‘. Na veertig jaar houdt deze vraag nog steeds heel wat mensen bezig. Inmiddels moet er nu ook weer een rechter weer voor aan de bak gaan. De overheid speurt nog steeds naar de verdwenen guldens. Het zou in dce buurt van Parijs verstopt zijn, er zouden drugsdeals mee betaald zijn, het geld zou in de prostitutie geïnvesteerd zijn.

Van alles en nog wat zou er dus gebeurt zijn met de pieken. Maar van alles en nog wat is en blijft schimmig en lost niets op. De twee schrijvers spraken met een van de ontvoerders, Jan Boellaard en met de broer van Willem Holleeder, Gerard. Ze doken in de oude en in de nieuwe strafdossiers en kwamen op het spoor van twijfelachtige geldstromen.

Het boek is dus geschreven door twee specialisten op het gebied van de onderzoeksjournalistiek. Een aanrader dus. Trouwens de hele Follow the Money organisatie en haar website zijn een absolute aanrader. Follow the Money doet op tal van gebieden onderzoek om de waarheid aan het licht te brengen in dienst van de samenleving. Neem gerust een kijkje op de site: www.ftm.nl daar kunt u dan ook meteen dit toch wel heel leuk en interessant boek bestellen. En voor diegenen die nog meer in de misdaad in het algemeen geïnteresseerd zijn, is er dan weer: www.crimesite.nl

Bron: Follow the Money

Afbeelding: nationaal archief

Please follow and like us:
Help-Desk