CULTUURLOKAALREGIONAAL

CONCERT THE ARMED MAN VAN KARL JENKINS IN LANDGRAAF

Laat je in vervoering brengen door de muziek van Karl Jenkins in Mondo Verde. Een avond vol klassieke muziek met een groot koor, ervaren muzikanten en een top dirigent die de moeite van een concertbezoek meer dan waard zijn. Een vooruitblik.

Landgraaf, 8 november 2023, 09:12

Een avond klassiek met Karl jenkins? Of anders gezegd: klassiek met iemand die deel heeft uitgemaakt van een jazz/rockformatie met de naam Soft Machine? Dat kan vast en zeker. Nu is er in de muziek natuurlijk van alles en nog wat mogelijk, dus klassiek met jazz en rock is niet eens zo vreemd, er vallen echter meerdere zaken te vermelden die het muzikale interesse van de bezoeker zullen prikkelen.

WIE IS KARL JENKINS?

Karl Jenkins is niet de eerste de beste muzikant. Hij speelt op verschillende instrumenten waarvan onder andere saxofoon, hobo en piano de belangrijkste zijn. In 1999 componeerde hij The Armed Man voor solisten, koor en orkest. Bij deze informatie zouden we het natuurlijk kunnen laten, iets meer aan de weet komen over de man en muzikant is echter wel zo prettig.

Karl Genkins werd op 7 februari 1944 in Wales geboren. Zijn vader was leraar, componist en dirigent en gaf zijn zoon, je zou bijna zeggen uiteraard, een goede en vooral brede muzikale opvoeding. Dat Karl Jenkins het geheel creatief benadert, mag dan ook geen verrassing heten. Hij hield zich vooral bezig met bariton- en sopraansaxofoon, meerdere toetsinstrumenten en hobo. Jazz was voor hem de muzikale richting die de boventoon voerde. Hij componeerde de muziek voor een reclamecampagne van de diamanthandelaars De Beers. De muziek voor de reclamecampagne’s voor BMW en McDonald’s volgden later. Ook zakelijk lijkt Karl Jenkins het er dus, in tegenstelling tot heel wat andere artiesten, geslaagd van af te brengen.

In 1995 volgde het cross-over project Adiemus waarin klassieke muziek met invloeden van jazz, klezmer en azan (de muzikale oproep tot gebed binnen de islam) met elkaar verbonden zijn. Tot op heden zijn er al zeven albums voortgekomen uit dit project. En voor de liefhebbers; inmiddels is Karl Jenkins dus Sir Karl Jenkins. In 2005 werd hij namelijk benoemd tot Officier en in 2010 tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Wie, wanneer en waar?

Al met al is het bezoeken van een concert waarin het werk van Karl Jenkins gebracht wordt dus alleszins een aanrader. U kunt ernaar toe op vrijdag 17 november 2023, aanvang is om 20:00 uur en wel in Mondo Verde te Landgraaf. Het concert zal door meerdere artiesten ten gehore gebracht worden. Om er slechts enkele te noemen: het Limburgs Oratorium Koor, symfonieorkest CONCERTATO, Southern Voices, Steven van Kempen, et cetera.

Dirigent Steven van Kempen zal getrouw zijn uitspraak “Als dirigent is het belangrijk om niet boven de mensen te staan waar je mee werkt maar met de mensen samen te werken naar een hoger plan” tijdens dit concert er alles aan doen om het geheel dan ook op een zo hoog mogelijk nieveau te tillen. Meer informatie over dirigent Steven van Kempen is overigens te vinden op www.stevenvankempen.nl

De entree bedraagt €27,50 en de kaarten zijn beschikbaar via www.limburgsoratoriumkoor.nl

Please follow and like us:
Help-Desk