NATIONAAL

“DAG VAN DE BESTAANSZEKERHEID” KOMT ERAAN

Rondkomen van een aalmoes? Maandelijks moeten hansworsten, of nog erger, het maandelijks iedere keer opnieuw niet redden? Dan gaat het dus over je zogenaamde bestaansrecht. Bij deze alvast een korte uitleg over wat ‘bestaansrecht’ eigenlijk is, en over de aanstaande demonstratie in Amsterdam.

Landgraaf, 26 oktober 2023,12:57

De afbeelding laat onder andere al een gedeelte van het porobleem zien: de huren gaan omhoog, de zorgpremie idem dito, en de boodschappen daar is absoluut geen lol meer aan. Alles gaat omhoog behalve je bestaanszekerheid. Even terzijde, ook de winsten van bedrijven gingen omhoog. In de afgelopen 4 kwartalen maakten Nederlandse bedrijven maar liefst 80 miljard euro meer winst dan in het jaar daarvoor. Kijk in je beurs en denk dan nog maar eens na over meer verdienen. Maar ja , dat was terzijde. Terug naar ‘bestaanszekerheid’.

Mag het een metertje meer zijn?

“Betaanszekerheid is meer dan alleen maar je inkomen”, klinkt leuk, klopt ook voor een behoorlijk deel. Maar uiteindelijk draait het voor de meesten van ons uiteindelijk simpelweg om die pieken van je inkomen, en voor steeds meer mensen om de pieken die ze te kort komen. De energierekening draagt er voor een flinke hap aan bij dat mensen niet meer rond kunnen komen. De zorgpremie, schiet zoals jaarlijks, weer eens omhoog. Het gemiddelde lag in 2023 op €138,45 per persoon, per maand. Dat is dan exlusief zorgvormen die niet of niet geheel vergoed worden vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld brillen, tandheelkundige zorg of fysiotherape moeten dus aanvullend verzekerd worden. Voor een man, vrouw, kind gezin zitten we snel op de €415,- ,mits ze alledrie voor de rest kerngezond zijn. De verhoging in 2024 ligt op bijna €12,- maandelijks. Het gemiddelde bedrag gaat dus van €138,- naar €150,-. Voor het net genoemde gezin €450,- per maand. Is dat veel? Een van de drie personen in het genoemde gezin gaat dus uitsluitend voor de zorgpremie een kleine week werken.

Het vinden van een betaalbare huurwoning is ook zo’n mooie. Nu is het noemen van een huurprijs voor een woning of appartement niet zo eenvoudig. Hebben we het over een sociale- of een particuliere huur? Dan verschillen de huurprijzen per provincie ook nog eens behoorlijk. In Noord-holland ligt de prijs gemiddeld per vierkante meter op €19, 20, kijken we dan naar Overijssel ligt de prijs daar gemiddeld op €11,19. Exact vast te pinnen is die huurprijs dus niet. Wel is bekend dat hij ergens tussen de €450,- en €760,- ligt voor een sociaal huurhuis. Maar dat is dus lang niet voor een ieder weggelegd. Veel mensen kunnen dus geen 7 jaar gaan wachten of verdienen zogenaamd te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, en moeten noodgedwongen de particuliere sector in. En dan wordt het echt schrikken. Die prijzen rezen de laatste jaren echt de pan uit. De prijs voor een vierkante meter in een eensgezinswoning steeg naar €10,71 en voor een appartement zelfs naar €15,60! We hoeven alleen nog maar te wachten tot de verhuurder, net als de slager, om de hoek komt zeilen met de vraag: “Mag het een metertje meer zijn?

In januarie knalt Den Haag öok maar weer eens traditiegetrouw de accijns omhoog. Onder andere tanken wordt nóg duurder, of deze: accijns op agrarische goederen en diensten wordt verhoogd per 1 januari 2025. Tja, wat dat dan inhoudt? Agrariërs en de daarmee samenhangende industrie zullen hogere kosten hebben want in plaats van het verlaagde btw-tarief gaat het normale tarief in werking treden. Dus kortweg: heel wat producten in je supermarkt worden duurder. Daar kun je dus donder op zeggen.

Waarde van verkiezingsbeloftes

Het verhaal kan nog wel even doorgaan. En van de nederlands grootste partij, de VVD, hoeven we blijkbaar echt niks te verwachten. Bestaanzekerheid gaat volgens hen erover dat mensen met een prima baan en een normaal inkomen zich geen zorgen hoeven te maken of ze het eind van de maand halen. Yesilgöz wil dan ook nog wel kwijt dat mensen die het minimumloon verdienen of een uitkering hebben ook niet wakker moeten liggen van de geldzorgen. Tja, het zal absoluut zeker weten niet de eerste leugen van de VVD en haar politiek leider zijn. En dat ‘rechts’ de VVD daar in zal steunen mag ook geen twijfel leiden. Dat bewijs hebben alle coalitiegenoten van de VVD in de afgelopen VVD regeerperiodes geleverd.

We weten allemaal wat er aan de hand is. De verkiezingen komen eraan en dan worden weer heel wat beloftes gedaan. En de geschiedenis heeft , helaas voor menig kiezer, al te vaak het bewijs gelkeverd dat die beloftes waardeloos bleken te zijn. De ŕechtse’ beloftes blijken het tegenovergestelde van dat wat rechts de afgelopen jaren gedaan heeft te zijn. Voor diegenen die dat zat zijn en/of voor diegenen die het water aan de lippen hebben staan is er dus de optie om naar Amsterdam te gaan en wel op zaterdag 4 november 2023. Die mensen kunnen naar de website van de FNV, www.fnv.nl, om zich daar aan te melden voor de demonstratie.

Over Leven

Tot slot. Voor mensen die een beter inzicht willen over het besproken thema is er nog een interessante documentaire. ‘Over Leven’ is de titel van een gedegen documentaire over beststaanszekerheid en armoede. Deze is te vinden op You Tube via de volgende link: http://youtu.be/osHW4KsOLFs . Een viertal mensen, met verschillende achtergronden, verschillende inkomens en banen komen aan het woord en vertellen de kijker de waarheid over wat armoede en bestaansrecht daadwerkelijk inhouden.

Bron: NVM, FNV, Zorgwijzer.

Please follow and like us:
Help-Desk