EDITORS´ PICK

SCHAAMROOD OP DE KAKEN

“GENOEG IS GENOEG”, was het motto van de demonstratie die zondag 22 oktober in Rotterdam plaats vond. Foto: FNV

Landgraaf, 24 oktober 2023, 18:25

EDITORIAL

Het schaamrood op de kaken

Vanzelfsprekend gaat het over de demonstratie tegen armoede die onder de noemer GENOEG IS GENOEG in Rotterdam plaatsvond. En ‘genoeg is genoeg’ is zeker een leuke vondst, maar meer ook niet. De waarheid is eeuwig en altijd meer dan een leuke vondst, en in dit geval is die waarheid dat zo ongeveer 1 miljoen mensen in dit land in armoede verkeren. Één miljoen mensen in een van de rijkste landen ter wereld….. Alleen al de gedachte dat in de afgelopen jaren tal van politieke partijen die deelnamen aan de kabinetten Rutte deze ellende veroorzaakt hebben, bezorgd me een gigantische woede. Haagse politici, die zelf overigens allesbehalve armoede kennen, interesseert het geen zak wat ze de bevolking aandoen. En dat is de simpele waarheid. Als de camera er is, doen ze alsof het ze boeit, maar dat was het dan ook, meer niet. Hypocretie ten top. Het schaamrood op de kaken? Ze weten niet eens wat het is.

Kinderen die met een lege broodtrommel naar school gaan en later diezelfde dag met honger huiswaarts keren. Kinderen die hopen op een boterham van hun schoolkameraadje. Echte armoede betekend concreet dat de ouders van die kinderen er niet voor kiezen om onvoldoende brood te kopen, het geld is er gewoonweg niet voor. En volkomen onterecht zwijgen zij over hun armoede. Het beetje trots dat ze hebben willen ze behouden. Want laten we eerlijk zijn, wie gaat er nou te koop lopen met zijn armoede? Dat doet dus zo goed als niemand. En ook dat speelt in de kaart van mensen zoals Rutte en consorte. Door het grote zwijgen blijft het onder de radar. Zodoende wordt het dan ook stukken makkelijker om in stand te houden zonder echt politieke schade op te lopen. Voilá, zie daar, diegenen die wel het schaamrood op de kaken zouden moeten hebben, hebben het niet. Hij die hoopt op een politicus met het schaamrood op zijn kaken, heeft zich op een kansloze missie begeven.

De door vakbond FNV georganiseerde demonstratie was dan ook een demonstratie die eigenlijk het schaamrood op de kaken zou moeten brengen van de afgelopen vier of pakweg vijf regeringen die Nederland, betreurenswaardig genoeg, in de afgelopen jaren heeft moeten ondergaan. Niet dat de leden van die regeringen, of hun partijgenoten, ook maar heel even wakker liggen van de door hun aangerichte schade. Zouden ze er wel van wakker liggen, dan rijst de vraag waarom zij Rutte met al zijn smerige besluiten zijn blijven steunen? Ze hebben hem gesteund en daarmee ook de verantwoording voor zijn én hun smerige besluiten op zich geladen. Maar ja, als je toch al niet wakker ligt van de gevolgen van je acties maakt dat dus ook geen malle moer meer uit.

Voor Jan met de Pet

Is het dan werkelijk zo erg wat ze gedaan hebben? Tja, helaas wel dus en dat kunnen we nog bewijzen ook nog. We schrijven het jaar 2011en het is begin december. Nu is begin december toch een leuk moment om de mensen iets cadeau te doen, nietwaar? Zo dacht ook premier Mark Rutte. En zie daar, hij doet de Nederlandse bevolking zonder blikken of blozen een uitspraak cadeau die er wezen mag (nou ja, persoonlijk had ik ‘m liever niet gehad). Wat zegt onze, aan notoir geheugenverlies lijdende leider? Dit zegt ie: “Ik maak bezwaar tegen de term armoede, omdat dat klinkt alsof we in een situatie zitten waar ontwikkelingshulp nodig is.” Truc 29 dus. “Als de term armoede er niet is, is er ook geen armoede.” Rutte heeft in een klap het hele armoede probleem van tafel geveegd. Da’s nog eens een premier! Tja, helaas voor de mensen die in de armoede zitten, blijkt Rutte’s redenatie dus niet te kloppen. Allesbehalve.

Nog zo’n mooie? Bij deze dan. We duiken in de paperassen van het CBS en snuffelen heel even in een pdf’je met de wonderschone titel ‘Armoede en sociale uitsluiting 2015’. Laten we het kort houden: pagina 9: “… De helft van alle huishoudens met kans op langdurige armoede is vooral aangewezen op bijstand, een kwart op een andere uitkering of pensioen, terwijl het resterende kwart zijn inkomen uit betaald werk betrekt.” We hebben het dus over 2015 en we hebben het dus ook duidelijk over het feit dat reeds toen de helft van de mensen, die het risico op langdurige armoede hadden, niet in de bijstand zaten, integenstelling tot dat wat heel wat gasten dus iedere keer opnieuw luidkeels lopen te propageren. En daar blijft het niet bij. We gaan naar het nu, schakelen een of twee versnellingen hoger en bevinden ons op het punt dat ook mensen met een middeninkomen de armoede induiken. Over luttele maanden bereiken we het idioot hoge aantal van 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. En Rutte? Die doet alsof hij het ó zo geweldig gedaan heeft. Zijn partijgenoten? Die doen wat betreft hun handelen in de afgelopen regeringsperioden ook alsof ze fantastisch werk hebben geleverd. Schaamrood? Nooit van gehoord!

Misselijkmakend en hypocriet lachje

Rutte is sinds zijn eerste regeerperiode geen steek verbeterd, integendeel. Met zijn gemaakt, hypocriet en tegelijkertijd misselijkmakend lachje is hij in de loop van de jaren alleen maar valser, leugenachtiger en onmenselijker geworden. Zijn achterban en coalitiegenoten overigens idem dito. Alleen deden die het dan zonder dat smerig lachje, maar Rutte steunen deden ze wel degelijk. Het resulteert dan ook in de 1 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens in 2024. Op naar de stembus om hoe dan ook op een linkse partij te stemmen, zodat er per direct aan herstel gewerkt kan worden. Armoede heeft niets aan geleuter. Wanneer armoede aangepakt moet worden vereist dat directe en doelgerichte actie zonder invoering van 74 nieuwe wetten en daarbovenop ook nog eens minimaal net zoveel wetsvoorstellen. Per direct maatregelen is dat wat dringend nodig is.

Tot slot. Een regering heeft de verantwoording om voor het welzijn van zijn volk te zorgen. Dat is haar eerste en voornaamste prioritreit. Met 1 miljoen mensen onder de armoedegrens mogen we dus met honderd procent zekerheid concluderen dat Rutte en al diegenen die hem gesteund hebben falikant gefaald hebben. Waarvoor allesbehalve dank.

Voor de gelovigen onder ons: de Heer zij geprezen, want van dat hypocriete lachje zijn we God zij dank af. Helaas blijkt zijn partij nu echter wel bereid om zonodig met de racisten en neo-nazi’s van de PVV in zee te gaan. Tja, ook daar schamen zij zich niet voor ….

Deze editorial werd geschreven door Lambert Rinkens

Bron: CBS

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

Please follow and like us:
Help-Desk