CULTUURNATIONAALWERELD

GIGANTISCH NATUURSPEKTAKEL WEER IN VOLLE GANG

Een van ’s werelds mooiste natuurevenementen is weer in volle gang: de vogeltrek. Miljarden vogels van allerlei pluimage verlaten hun plekkie om te gaan overwinteren op meer aangename oorden. En wij, de mens, mogen getuige zijn van deze machtige verhuizing binnen de vogelwereld.

Landgraaf, 20 oktober 2023, 19:00

Zo mooi en gedetailleerd in beeld als of de hierboven getoonde foto zullen de meesten van ons het in de vrije natuur niet gaan zien, want daar heeft de overgrote meerderheid simpelweg de apperatuur niet voor. Echter we kunnen wel heel dicht in de buurt komen.En zelfs als we niet in de buurt kunnen komen, ook dan is en blijft het een uitermate mooi spektakel om mee te maken.

Ieder najaar opnieuw gebeurt het weer. Vol bewondering stoppen we met met lopen of fiesten, leggen het werk even aan de kant, en richten vol bewondering en respect onze blik hemelwaarts. Veelal horen we het eerst, het onderlinge gesprek van de ganzen die in hun bekende V-formatie zuidwaarts trekken. Een ervaren leider vooraan in de punt van de V die de anderen de weg wijst. De meesten van ons blijven verrukt dit prachtige natuurlijke schouwspel volgen tot de laatste vogel als kleine stip aan de horizon uit ons blikveld verdwenen is. Het is te mooi om los te laten. En dan te bedenken dat dit slechts een piepklein deel is van de jaarlijkse vogelmigratie.

De natuur weet het beter

Op de foto: de rosso grutto. Foto: Vogelbescherming.nl

Vogels die hier in de zomer zijn trekken naar zonniger oorden, en heel wat van hun plekjes worden bezet door vogels die uit Noorwegen, Finland, Ijsland of bijvoorbeeld Groenland komen. Hoe ze het doen of hoe ze hun weg steeds weer weten te vinden is inmiddels geen groot raadsel meer. De vogels volgen de kustlijn en/of de rivieren en kijken naar de zon en de sterren. Verschillende soorten richten zich ook op de aardmagnetische velden en weer anderen gebruiken zelfs geuren en geluiden die voor bepaalde gebieden of streken kenmerkend zijn. En alles gebeurt zonder poespas. De natuur heeft haar zaakjes perfect onder controle.

En we kunnen het niet laten, we noemen even de rosse grutto. De krachtpatser uit Alaska. Deze vliegt in één keer vanuit Alaska naar Nieuw-Zeeland. Geen tussenstop waar dan ook, in een ruk overbrugt hij een afstand van 12.000 kilometer over de Grote Oceaan om op zijn broedplaats te komen. En met een spanwijdte van circa 70 tot 80 cm is het echt niet een van de reuzen binnen de vogelwereld. Overigens kunnen wij deze vogel in het het Waddenmeer bewonderen waar hij, nog, in redelijke aantallen voorkomt om te overwinteren.

De mens blijkt klein en nietig te zijn…

De mens blijkt dus in verhouding tot de natuur klein en nietig te zijn. Waar wij als mens dus wel helaas in uitblinken is het vernietigen van de natuur. Gelukkig, en de hemel zij dank, is lang niet iedereen een mens zonder geweten of verstand. En diegenen kunnen dan ook de vogels helpen. Het voeren van de vogels die hier overwinteren, het bestrijden van het gebruik van chemicaliën, et cetera. Ons gezonde verstand gebruiken en beseffen dat hun wereld ook de onze is. En dan is er nog iets wat we heel goed kunnen.

We kunnen iedereen om ons heen enthousiast maken voor de natuur! Ga zelf kijken naar de vogeltrek en neem zo veel mogelijk mensen mee naar dit schitterende spektakel. Waar en wanneer men het best kan gaan kijken? Neem een kijkje op: www.vogelbescherming.nl en laat je informeren over van alles en nog wat betreffende de vogels, hun wereld en hun jaarlijkse migratie. Veel plezier alvast!

Bron en afbeeldingen: Vogelbescherming Nederland

Please follow and like us:
Help-Desk