CULTUURLOKAALNATIONAALREGIONAAL

28 OKTOBER IS DE NACHT VAN DE NACHT

Maak het licht uit en geniet van de nacht

Miljoenen huishoudens laten onnodig het licht aan. Energieverspilling, en meteen ook geld weggooien, bovendien drijft het menig sterrenliefhebber tot de waanzin. Lichtvervuiling noemen zij het. Onnodig en inderdaad heel storend, echter valt er tijdens de Nacht van de Nacht ook heel veel positiefs te melden.

Landgraaf, zondag 15 oktober 2023, 19:55

Zet het licht uit en geniet van de nacht! Op zaterdag 28 oktober is het dan zover: de Nacht van de Nacht. Vier de duisternis, vier, mocht je daar zin in hebben, het begin van de wintertijd, waarmee de dag een uur rijker is aan duisternis. Extraatje: het is ook nog eens volle maan die nacht.

‘het zal me wat’

En voor een ieder die denkt: ‘het zal me wat’, dan toch even ietwat nadere uitleg. Duisternis is dus geheid van belang voor mens en dier. Een simpel voorbeeld: voor tal van jagende dieren (bekend voorbeeld: de uil) is duisternis van essentieel belang. Te veel licht verstoort het natuurlijk ritme. De overvloed aan licht is dan ook voor heel wat redenen alles behalve wenselijk.

Wie van een mooie sterrenhemel wil genieten ligt niet te wachten op lichtvervuiling. En helaas moet het vermeld worden, Nederland is een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Niet echt iets om trots op te wezen. Energieverspilling ten top, ritmeverstorend voor mens, dier én planten. Energiecentrales die voor de kat z’n Jandoedel energie moeten produceren, daarmee het milieu alleen maar meer belasten en uiteindelijk de kosten voor een ieder alleen maar laten oplopen, en ga zo maar door.

Activiteiten

Tijdens de nacht van de Nacht vinden er op tal van plaatsen activiteiten plaats die de duisternis vieren en het belang van de duisternis toelichten. De ervaring leert overigens dat ook na de Nacht van de Nacht nog tot twee weken toe evenementen plaatsvinden waar men terecht kan. Ga bijvoorbeeld op 28 oktober om 19:00 uur naar Roermond en bezoek een lezing met een timelapse-presentatie van nachtfotograaf Maurice Hertog. En voor diegenen die eens echt genieten willen van de sterrenhemel, neem eens een kijkje bij de Sterrenwacht. In deze regio kan dat op de Schaapskooiweg 95, 6414 EL te Heerlen. Elders in Nederland is vanzelfsprekend ook mogelijk, info: www.sterrenwacht.nl

Please follow and like us:
Help-Desk