CULTUURLOKAAL

FANFARE ST. BARBARA G.A. LOOPT IN DE TOEKOMST BEWUST UIT DE MAAT

De oplettende lezer heeft het meteen al gezien: niet Fanfare- maar muziekvereniging St. Barbara G.A. Het muzikale korps heeft een stap genomen die in de geschiedenis van de vereniging niet onbelangrijk zal blijken te zijn. Fanfare is ex, en muziekvereniging is de toekomst.

Landgraaf, 10 mei 2023, 17:47

Het is niet alledaags om als fanfare afscheid te nemen van je naam, of beter omschreven; een belangrijk gedeelte van je naam, dan toch. Sinds haar oprichting in 1950 ging men eerst als fluit en tamboerkorps, daarna als showband, toen als drumfanfare en vanaf het jaar 2000 als fanfare door het leven, en dat waren inmiddels toch bij mekaar opgeteld 73 jaren. Mooie jaren, rijk gevuld met mooie en kwalitatief goede muziek. Dat zal ook zo blijven, maar het ‘fanfare’ gedeelte is voorbij. Muziekvereniging zal de toekomst blijken te zijn.

Er zal een gegronde reden voor moeten zijn om 23 jaar fanfare aan de kant te schuiven. Natuurlijk respectvol aan de kant geschoven, maar toch is ‘fanfare’ nu ex. Een van de redenen is het feit dat een fanfare gebonden is aan het bijbehorende soort muziekinstrumenten. Als ‘muziekvereniging’ is dat volstrekt anders, daar kan en mag dus ieder instrument deelnemen. Dat betekend simpelweg dat voor elke muzikant de deur open staat.

Binnen de vereniging verwoordt men het zo: “… Een fanfare heeft een select aantal muziekinstrumenten o0m aan de criteria van een fanfare te voldoen. Dat vindt St. Barbara G.A. niet meer vcan deze tijd. Muziek is dynamisch en de ontwikkeling staat nooit stil. St. Barbara G.A. blijft ook ontwikkelen en heeft middels goed overleg tussen het bestuur, de dirigent en de leden besloten de term ‘fanfare’ los te laten. Daarmee gaat voor Muziekvereniging St. Barbara G.A. (zoals de fanfare vooralsnog gaat heten) een nieuwe wereld open….”. En voor mensen die de vraag hebben of er dan ook afscheid wordt genomen van de bekende blauwe uniformen? Nee, daar blijft men gewoon trouw aan!

Neem er eens een kijkje

De vereniging repeteert elke woensdagavond van 19:30 tot 22:00 uur in het Streeperkruis te Landgraaf. Het nieuwe concept biedt zowel voor beginnende als gevorderde muzikanten een breed scala aan muziekwerken. Ook staat men open voor muzikanten die hun talent op projectbasis willen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het grootse kerstconcert of de Maestro Competitie Landgraaf. Van basgitaar tot klarinet, van dwarsfluit tot cello, alles is welkom en de vereniging zal graag de mogelijkheden met geïnteresseerden bespreken!

Kijk voor meer info op: www.barbara-ga.nl

Please follow and like us:
Help-Desk