REGIONAALSPORT

59STE KERSTCROSS AVON WAS ZWAAR MAAR WEL MOOI EN VERRASSEND VEELZIJDIG

De winnaar van de Canicross Tom Ehlen voorziet Tobi meteen na afloop van nieuwe caloriën.

Landgraaf, 30 december 2022, 20:04.

De traditionele AVON Kerstloop vond afgelopen week voor de 59ste keer plaats. Het is een bijzondere cross en niet alleen omdat hij op 2de Kerstdag gelopen wordt. Een reportage.

Ze willen het weten, en wel tot op de seconde.

Voor de kenners is dat dus eigenlijk geen nieuws. Maar de AVON Kerstcross is er eentje die er wezen mag en wel voor meerdere redenen. Eerst en vooral natuurlijk omdat hardlopen op de Brunssummerheide altijd iets bijzonders heeft. Het geaccidenteerde terrein wordt ook nog eens afgewisseld door steeds wisselende panorama’s. Echter dient de loper wel bij de les te blijven. Het is en blijft lopen in de vrije natuur en dat vergt een geheel andere concentratie dan lopen op de baan of op asfalt. Hier een steen, daar een wortel, daar een door de wind op een hoopje geblazen spekgladde bladeren en ietsje verderop een gat dat mooi midden op het pad te vinden is. Dat is opletten en blijven opletten. Echter, de cross, de omgeving, het lopen met gelijkgezinden en het fysieke gedeelte maken heel veel goed.

Lees verder onder de afbeelding.

De winnaars van de Canicross. V.l.n.r.: Lars Senden, Tom Ehlen, Iwan Szajner.

De tweede reden om er volgend jaar eens te gaan kijken, of en eigenlijk nog veel beter, mee te doen is de volgende. De Canicross. Deze is niet bij iedereen bekend maar het is wel een uitzonderlijk mooie! Canicross, wat is dat dan? “Hardlopen met een aangelijnde hond die naar hartelust mag trekken zodat baas en hond zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen.”, aldus de omschrijving op www.canicrossnederland.nl . Nu hebben we op de afbeelding dus 3 mannen met niet al te kleine honden, dat houdt dus in dat als die viervoeters gas geven de mannen aan het andere eind van de lijn dus eigenlijk twee benen te kort komen. De lezer raad het al: dit gaat hard! Nu hoeft dat natuurlijk niet! De lopers op de foto zijn wedstrijdlopers: hond en loper zijn getraind en op mekaar ingespeeld. En uiteindelijk heeft niet iedere hondenbezitter een grote razendsnelle hond. Lekker op een rustiger, aan de loper of hond, aangepaste snelheid is dus zeker een optie. Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de hierboven vermelde site en probeer het eens uit.

Lees verder onder de afbeelding

Het was geen gemakkelijke cross. Het terrein was zwaar, de temperatuur was laag, links en rechts was het glibberen en de feestdagen hebben ook niet bij iedere atleet een positieve bijdrage geleverd. Maar winnaars kunnen dat meestal wel aardig snel aan de kant schuiven. En laten we wel wezen, niet-winnaars waren er niet. Iedere ‘loop’ is een uitdaging. Iedere keer opnieuw daag je jezelf uit. En iedere keer wil je sneller. Maar dat laatste gaat nu eenmaal niet, ook niet bij de bekendste en beste lopers. Je begint eraan en gaat over de finish, je hebt ‘m uitgelopen. Je zit stuk, helemaal kapot maar je bent wel over de meet gegaan. Dàt is de overwinning. De uitdaging? Dat is de volgende loop. En die komt er zeker.

Lees verder onder de afbeelding

Bij Atletiek Vereniging Oranje Nassau kan men terecht voor heel wat takken van de atletiek. Het hoeft dus niet alleen het lopen te zijn. Neem gerust een kijkje op: www.avonheerlen.nl

Tekst en fotografie: Lambert Rinkens, DLC

Please follow and like us:
Help-Desk