LOKAALREGIONAALSPORT

UOW’02 EN LHC WERKEN OOK MET CURSUS PUPILLENTRAINER SUCCESVOL SAMEN

Guido Seerden en de niieuwe pupillentrainers van LHC en UOW’02. Foto: DLC

Het Landgraafse UOW’02 is er trots op dat zij bouwen vanuit de eigen club. Op eigen kracht en met eigen spelers werken aan een sportieve èn succesvolle toekomst. Daar komt echter meer bij kijken dan alleen maar ‘willen’. Je moet het ook doen, en zo gezegd, zo gedaan.

Landgraaf, 24 december 2022,17:39

“Samen” is voor voetbalvereniging UOW’02 uit Landgraaf eigenlijk het belangrijkste woord. Samen maken wij UOW2″ is de slogen van de club. Dat is dan mooi en aardig maar wat betekent dat in de praktijk vraagt een mens zich dan af? Het antwoord is vrij voor de hand liggend: alles wat de club wil moet vanuit de club zelf komen, of althans, zo veel mogelijk dan.

Het eerste elftal, als vlaggenschip zijnde, moet dan hogerop komen met talent uit de eigen gelederen. Ook dat is leuk en aardig, maar dat houdt wel in dat de jeugd degelijk begeleid moet worden en dat ieder jeugdlid goed op zijn waarde geschat wordt. En ook dat is dan weer leuk en aardig vermeld maar het draait natuurlijk niet alleen om het spotten van jeugdig talent. De jeugd zal eerst en vooral plezier aan het voetbal en de sport moeten beleven. En dan is de conclusie vrij simpel: er moeten dus wel mensen, c.q. trainers, op het veld staan die weten waar ze mee bezig zijn.

UOW’02 wil dus dat kaderleden aan de bak gaan als pupillentrainer. De club promoot, stimuleert en faciliteert dus haar kaderleden om ook daadwerkelijk aan de bak te gaan. De leden die aangeven echt als pupillentrainer aan de slag te willen kunnen dit dan ook bij UOW2. Echter, ‘samen’ betekent voor de club nog net ietsje meer. Er werd en wordt samengewerkt met Rimburg, met Abdissenbosch en ook met LHC uit Eijgelshoven op verschillende voetbalvlakken. Bij de pupillencursus werd er nauw samengewerkt met LHC (Laura Hopel Combinatie). Verschillende leden van LHC werkten samen met de leden van UOW’02 de cursus af die door KNVB vertegenwoordiger Guido Seerden werd gegeven.

De cursus ging van start op maandag 3 oktober 2022 op de velden van UOW’02. Rick Hendriks (JO11-1), Danny Reijnen (JO08-1), Patrick Verreck (JO07-1), Marc Te Boekhorst (JO07-2), Jorick van de Kar (JO12-1) namens UOW’02 en de jeugdtrainers Patrick Haan, Paul Hoppe, Roy Meevissen en Rob Winters namens LHC . In totaal werkten zij 6 bijeenkomsten af en sloten op 12 december de cursus succesvol af op een steenkoude avond bij het LHC complex.De cursus behelst heel wat meer dan lekkmer een balletje trappen met de pupillen en veel plezier hebben. Natuurlijk staat het plezier voorop maar er moet wel gewerkt worden.

De cursusheeft een praktijkgedeelte onderverdeeld in vier stukken: Hoe spreek je een pup[illenteam toe, welke oefeningen passen het beste bij deze leeftijd, hoe maak je een oefening makkelijker of moeilijker en welke afspraken maak je met elkaar. Dan volgt er een evaluatiemoment. Elk praktijkmoment wordt gevolgd door een evaluatiemoment. Hierin wordt besproken wat goed ging en wat beter kan. Op die manier kan men onderling van mekaar leren. Tot slot is er natuurlijk het onvermijdelijke theoretische gedeelte. In dit gedeelte krijgt men uitleg over de vier gouden trainingsprincipes en de vier kwaliteiten van een trainer-coach. Die kennis kan dan vervolgens weer toegepast worden in de volgende bijeenkomsten vanzelfsprekend bij het eigen team.

Twee van de UOW’02 trainers zeiden er o.a. het volgende over. Jorick van de Kar: “…De cursus heeft mij handvaten geboden voor zowel het training geven als het coachen van een wedstrijd….” En Rick Hendriks: “…uit nieuwsgierigheid had ik mij aangemeld oor de pupillencursus…. en was vooral benieuwd of mijn manier van trainen en coachen in lijn lag met de visie van de KNVB…”. Iedereen heeft zijn eigen beweegredenen om er aan te beginnen. Meest belangrijk is echter dat de jeugd er baat bij heeft en de facto zal dat uiteindelijk voor iedere pupillentrainer voorop staan en daar zit dan ook de grote winst in.

Samen maken wij UOW2 is dan een mooie slogan, en ja, natuurlijk zijn er ook andere clubs die op deze manier door het leven gaan. UOW’02 laat echter duidelijk zien dat samenwerking ook verder kan gaan dan alleen binnen de eigen club. De samenwerking met andere clubs wat bijvoorbeeld betreft het damesvoetbal en nu ook de jeugdopleiding zijn een mooie en vooral positieve opsteker van hoe het ook kan in de wereld van het voetbal.

Please follow and like us:
Help-Desk