NATIONAAL

VVD MINISTER VAN DER WAL-ZEGGELINK LIJDT SCHAAMTEVOLLE NEDERLAAG OP 2DE MAASVLAKTE

De 2de Maasvlakte in de elips. Afbeelding: Twitter

VVD minister Christianne van der Wal-Zeggelink verliest de rechtzaak die tegen haar ministerie werd aangespannen door zeven natuurorganisaties betreffende de 2de Maasvlakte. De natuurorganisaties zien de uitspraak van de rechter dan ook als een opsteker.

Landgraaf, 4 december 2022,15:01

In totaal zeven natuurorganisaties spanden de zaak aan tegen het ministerie, te weten: Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, stichting Duinbehoud, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Vogelbescherming Nederland, Stichting de Noordzee, en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland.

Directeur Teo Wams van Natuurmonumenten vindt het beschamend dat het natuurverlies door de politiek nog steeds niet is gecompenseerd na al die jaren. We spreken in totaal namelijk over een periode van 14 jaar waarin de verantwoiordelijken het weten te presteren om zo goed als niets te compenseren. Daar heeft de rechter met zijn uitspraak nu dus duidelijk een einde aan gebracht.

Teo Wams zei verder: “…De rechter is duidelijk: de minister moet nu vaart maken met de natuurcompensatie en moet daarbij het natuurbelang veel meer voorop stellen. oorspronkelijk lag er een goed plan voor het maken een zeereservaat, alleen is dat nooit uitgevoerd. Wij zeggen: voer dat plan alsnog uit!”

2455 hectare aan onderwaternatuur voor de Zuid-Hollandse kust gingen verloren door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Vooral het verlies van de zeebodemcultuur telt hier zeer zwaar in. De aanleg van een zeereservaat moest dit compenseren. Daar had geen enkele desbetreffende minister in de afgelopen 14 jaar dus trek in. Weliswaar hebben al die ministers (en hun collega’s) continu de mond vol over hoe goed zij het wel niet voorhebben met de natuur, maar ook dat zijn wederom leugens.

Zeereservaat

Op enkele plekken waar de natuur, in deze de zeebodem, met rust gelaten wordt, kan men heel mooi zien wat de natuur doet als zij, als men het winstbejag aan de kant schuift, met rust gelaten wordt. De oorspronkelijke soortenrijkdom van 150 verschillende soorten, zoals koralen, zeesterren, kreeftachtigen of in het zachte zand mossel- en oesterbanken. Een puur natuurlijke rijkdom voor de toekomst die met geld niet te vervangen is. Het plan van een zeereservaat met deze omvang zou meteen voor het grootste zeereservaat in Europa zorgen. In plaats van zich te moeten schamen voor hun geldgier zouden de politici dan eindelijk iets gedaan hebben waar ze, helaas bij wijze van uitzondering eens trots op zouden kunnen zijn.

Vraag is in deze nu dan alleen nog hoe deze minister met de uitspraak van de rechtbank om zal gaan. De minister heeft van de rechtbank 16 weken de tijd gekregen om een nieuwe afweging te maken over het alsnog goed uitvoeren van de natuurcompensatie.

Bronnen: Natuurmonumenten, de Rechtspraak

Please follow and like us:
Help-Desk