EDITORS´ PICKEUROPA

PANAMA PAPERS WERKEN NOG STEEDS DOOR

Gerechtigheid voor moord op Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia neemt steeds meer vorm aan.

Vijf jaar na het publiek maken van de Panama Papers worden er nog steeds stappen gemaakt om corruptie wereldwijd aan te pakken. In die samenhang werden er nu, onder andere, ook op Malta de nodige stappen gezet.

Lambert Rinkens, Landgraaf 10 april 2021, 20:22

De publicatie van de Panama Papers zorgde 5 jaar geleden voor aardig wat opschudding. De miljardenstroom aan geld dat op slinkse wijze werd weggesluisd werd eindelijk openbaar. Inmiddels zijn we dan inderdaad 5 jaar verder maar de destijds gepubliceerde feiten werken nog steeds door. Afgelopen maand werden er nieuwe rechtszaken aangespannen in New York en Peru die direct verband houden met de Panama Papers.

Zo ook op Malta, waar voormalig premier Joseph Muscat al jarenlang een minder aardig fris geurtje inzake corruptie aan zijn lijf heeft kleven. . Onder andere de Europese Permanente Commissie tegen Corruptie is op verzoek van twee Maltese partijen met een onderzoek tegen hem gestart.

Echter ook de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia blijft hem achtervolgen. Onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia verdacht Muscat en zijn naaste kring van bekenden en medewerkers van corruptie. Op 16 oktober 2017 werd zij vlak bij haar huis vermoord door een autobom. Inmiddels is daar een persoon voor veroordeeld, twee andere verdachten blijven volharden in hun onschuld. Wie de opdrachtgever(s) waren is officieel niet bekend.

Inmiddels is Keith Schembri, de stafchef van voormalig premier Muscat, samen met 11 anderen verdachten eind maart wel al voor de rechter te Malta moeten verschijnen. Daar mogen zij zich verdedigen tegen de aanklachten betreffende geld witwassen, corruptie en fraude. Keith Schembri was een van de personen die door Daphne Caruana Galizia van de hierboven genoemde strafbare feiten beschuldigd werd.

De directe lijn naar Joseph Muscat begint zich steeds meer en meer op te dringen. Wordt vervolgd.

Bron: Politico

Afbeelding: DLC

Please follow and like us:
Help-Desk