LOKAALSPORT

HUB VAN WEYDE STOPT ALS JEUGDCOÖRDINATOR BIJ UOW’02

Hub van Weyde beweegt zich langzaam richting uitgang. Foto: DLC

Bij voetbal spreken mensen over spelers, trainers, geld, wedstrijden, promotie of degradatie. Maar over een jeugdcoördinator? Hub van Weyde vervuld die functie bij UOW’02. En dan de vraag: wie is Hub van Weyde dan?

Lambert Rinkens, 28 maart 2021, 15:58

Hub van Weyde vertrekt na acht jaar lang als jeugdcoördinator gewerkt te hebben bij UOW’02. Wellicht is dit dan het juiste moment om iets meer over Hub en zijn functie binnen de club te weten te komen. We spreken dus af op de velden van Ter Waerden en ontmoeten ons op dat wat op zich best een leuke maartse dag te noemen valt. Maar Hub van Weyde is niet alleen, hij wordt vergezeld door Bart Groothedde. Hetgeen op zich niet verrassend is want Bart levert al twee jaar lang de nodige ondersteuning aan Hub van Weyde. Op zich ook weer geen verrassing gezien het hoge aantal jeugdleden die UOW’02 telt. We nemen, met in acht neming van de nodige afstand, plaats aan een tafeltje in een, verder leeg en vreemd aandoend, gesloten sportcafé bij de sporthal.

De kenners

Het gaat logischerwijze over voetbal. Voetbal is immers de belangrijkste bijzaak ter wereld. Of althans, volgens de kenners dan. En we zijn (en dat is misschien wel het leukste van voetbal) allemaal kenners. Stuk voor stuk, we weten het allemaal beter dan wie dan ook. We spreken over de ‘sterren’, ruziën over de ‘mindere goden’, schelden op de trainers (verlies, gelijkspel of winst doen er niet toe). En over de ‘scheids’? Tja, laten we daar maar over zwijgen! En buiten nog tal van andere zaken ergeren we ons uiteraard ook rot aan de hoeveelheid duiten die in de sport de omloop doen.

Het moge duidelijk zijn, wij kenners weten het! Helaas is er dan toch echter ook een andere waarheid. En deze is dat er zelfs vaker over ‘de terreinknecht’ gesproken wordt dan over de jeugdcoördinator. Laten we wel wezen, als de goede man met zijn kalkbakkie op een echt grasveld de witte lijn niet recht maar bol kalkt, ligt het halve dorp in een deuk en spreken ze er generaties later nog over. Neem bijvoorbeeld die gozer uit de Groenstraat die zes decennia geleden een rechthoek omtoverde in een ellips. Maar een jeugdcoördinator?

Hub van Weyde, de voetballer

Laten we Hub van Weyde eerst maar eens, voor de niet kenners, als voetballer voorstellen.

Hub van Weyde is in de positieve zin balverliefd. Een van die mensen die niet zonder het spelletje kunnen. Eerste halte: SVK uit het Kerkraadse Kaalheide, dan de halte bij RKONS, station SVN, Centaal station MVV, verder via Limburgia naar (opnieuw) SVN, de eerste kennismaking met Waubach om vervolgens via, wederom SVK, bij UOW’02 als jeugdcoördinator voorlopig eens even op een spoor verder te gaan. Het mag best gezegd: Hub was een goede speler, een hele goede zelfs. Een speler die naast Willy Brokamp en Jo Bonfrère in het betaald voetbal beland, kan echt wel een balletje trappen. Of, in het geval van Hub, ook een balletje koppen.

Lees verder onder de afbeelding.

Hub van Weyde in het andere ‘betaald voetbal’ tijdperk.

Het betaalde voetbal kwam op een wrange wijze ten einde toen hij de keuze moest maken tussen MVV en zijn werkgever Philips. MVV wilde hem vaker op de training zien. Philips weigerde daar aan mee te werken. Of Philips weigerde om MVV als concurrent voor PSV te verzwakken? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Voor Hub van Weyde was het echter het einde als betaald voetballer. Hub koos voor de zekerheid van zijn werk. Na nog enkele van de eerder genoemde stations, nam zijn carrière als trainer een aanvang. Slechts enkele van zijn clubs: Urmondia, Bekkerveld, RKTSV, en Abdissenbosch. Bijzonderheid? Hij degradeerde in al zijn jaren als trainer nooit.

De jeugdcoördinator

Hub van Weyde ging op gegeven moment als jeugdcoördinator aan de slag bij UOW’02. Nu, na acht jaar is het genoeg geweest. Een passend moment om zijn functie eens nader te bekijken en toe te lichten.

In die acht jaar lang heeft hij zich bezig gehouden met spelersmutaties, gesprekken met clubleiding, met trainers, met ouders of met teamindelingen. Hub en Bart zeggen er onder andere het volgende over.

Hub van Weyde: ” Er zijn veel jeugdleden bij UOW’02. Rond de 350 stuks. Als jeugdcoördinator kijk je onder andere waar een jeugdspeler spelen gaat. Gaat een kind prestatief (prestatiegericht) of recreatief spelen. En dat is niet altijd even makkelijk. er zijn ouders die willen dat hun kind prestatief gaat spelen. Dan moet je dan maar eens uitleggen dat recreatief beter is. Ik zeg altijd dat als het talent er is, komt het vroeger of later wel boven drijven. ”

Bart Groothedde, links, en Hub van Weyde samen op het hoofdveld van UOW’02. Foto: DLC.

Bart Groothedde vult aan: “Het is veel werk om het allemaal gecoördineerd te krijgen. En je zult sociaal gezien goed op je hoede moeten zijn. In tegenstelling tot in het verleden zijn er nu meer samengestelde gezinnen. De ene ouder wil dan wel dit voor zijn kind, terwijl de ander iets heel anders voor ogen heeft.”

Hub van Weyde: “Als er een probleem is, ligt dit eigenlijk vooral vaker bij de trainers als bij de ouders. Er zijn procedures opgesteld waaraan men zich dient te houden. Dat wil zo af en toe wel eens mis gaan. Men moet zich aan de afspraken en procedures houden. Momenteel is het een moeilijke fase bij de club. Trainers weten daten beslissen dan vaker zelf, zonder overleg met de coördinator.”

Bart Groothedde: ” Die afspraken en procedures zijn er niet voor niets. een trainer kan niet zomaar, om iemand een plezier te doen, een niet aangemelde speler meenemen of opstellen. Stel er gebeurt iets met zo’n speler, wat dan? Dan hebben we dus echt een probleem.”

Hij zelf staat er voor open, mits er het dan wel bestuurlijk het nodige veranderd. Stilletjes aan wordt het tijd voor iemand anders. Of het Bart Groothedde wordt? Dat zou voor de hand liggend zijn, aangezien Bart al twee jaar mee draait op dat vlak. En op bovenstaande foto ligt het balletje vreemd genoeg bij Bart. Toeval? Maar of het ook zo is dat Bart in Hub’s voetstappen treed? Dat zal de toekomst nog moeten uitwijzen.

Als kenners zijnde zeggen we natuurlijk …..

Met dank aan Hub van Weyde en Bart Groothedde voor hun medewerking.

Voor meer informatie over UOW’02 en het artikel Parkstad Actueel artikel over Hub van Weyde kunt u terecht op: http://www.uow02.nl

Please follow and like us:
Help-Desk