CULTUURLOKAALREGIONAAL

BRUNSSEMMERHEIDE: BEWUST DE NATUUR IN

Het Goudhaantje. Afbeelding: Natuurmonumenten

De Brunssummerheide is voor mensen in Parkstad een natuurgebied dat zo goed als iedereen kent en ook al minimaal eens, meerdere keren of regelmatig bezoekt. Maar dat zal lang niet altijd echt bewust met het oog op de natuur gebeuren. Dus bij deze al wat informatie.

Landgraaf, 10 juni 2022, 22:29

Daar gaan we dan de natuur in en deze keer bewust met de focus op de natuur! En ja, ook met alle respect voor de natuur. Geen rare fratsen, geen sigaretten of sigaren mee tijdens het bezoek en al helemaal niet brandend mee de natuur in! We laten de dieren en de planten mooi met rust, blijven lekker op de aangegeven paden en genieten aldoende super van al wat de natuur te bieden heeft.

En wandelen in de Brunssummerheide heeft echt veel te bieden in vergelijking met andere natuurgebieden te Nederland. Het is klimmen en dalen, van hei naar bos, van bos naar miljoene jaren oude witte zandvlaktes. Een afwisselend landschap dat zich heeft ontwikkeld door erosie van beken en rivieren en aardverschuivingen onder de oppervlakte.

En vergeet niet om de bosrand in de gaten te houden. Daar schuilt de buizerd die geduldig op zijn prooi wacht. Vanuit een hoog plekje in de bomen overziet hij het grasland of de hei en slaat razendsnel toe als zijn maaltijd zich vertoond. Opletten dus! In het bos zelf kan men het gehamer van de specht horen. En natuurlijk is er per jaargetijde weer iets nieuws te ontdekken.

De Brunssummerheide is en blijft dan ook het gehele jaar door de moeite meer dan waard. Maar nogmaals: respecteer de natuur, volg de spelregels en het gezonde verstand en geniet lekker van een uniek stukje Nederland!

De wandelingen worden duidelijk aangegeven door paaltjes met een rode band en op onduidelijke spiltsingen staat er dan een een rood pijltje. Bij punt 9 kan de wandelaar kiezen tussen de lange of korte versie van de wandeling.

Bron en afbeelding: Natuurmonumenten

Please follow and like us:
Help-Desk