LOKAALSPORT

WAS DE DERBY KAKERTSE BOYS – UOW’02 ER NU EEN OM TE ONTHOUDEN OF NIET?

Strijd was er, zoals dat hoort bij een derby, voldoende maar…

Landgraaf, 3 oktober 2021, 22:57

Was dit nu een derby om te vergeten of niet? Volop strijd, drie doelpunten en een scheidsrechterlijke dwaling met gevolgen. Maar beide trainers waren nu echt niet happy te noemen betreffende het geleverde spel na afloop. Een reportage.

Woedend waren de Kakertse Boys, en laten we eerlijk zijn: terecht. Bestolen is het juiste woord in deze. Een scheidsrechterlijke dwaling draaide ze tien minuten voor het eind de nek om. Maar dat was 10 minuten voor het eind, en of het zonder die dwaling wel nog goed gekomen was? Koffiedik kijken dus. Laten we gewoon maar bij het begin beginnen.

Zondagmiddag, half drie, het is regenachtig en geen parkeerplaats meer te vinden bij het sportpark in de Kakert. Kakertse Boys versus UOW’02, een derby dus. En dat was het dan ook: een derby. Volop strijd en kansen aan beide kanten in de eerste helft. UOW’02 heeft zo’n drie wart van de eerste helft het betere van het spel maar verzuimt uit meerdere riante kansen de score te openen. Eerlijkheidshalve: de Kakertse doelman stompt met een geweldige safe de bal bij een van die kansen met een machtige sprong uit de hoek weg. Aan de andere kant: ook meerdere kansen en idem dito, UOW’02 doelman Sandro Aruvaino verricht ook een, absoluut noodzakelijke, pracht safe door de bal met compleet gestrekt lijf net nog uit de uiterste hoek weg te tikken. Zou de ruststand 2-2 zijn geweest had daar geen mens raar van opgekeken.

De dwaling

Na de rust komen de Kakertse Boys fel uit de startblokken. Maar wederom geen treffers. UOW’02 zet een aanval op na balverlies van de andere zijde en Ronald Geuskens opent de score, 0-1. Dan wordt het weer alleen nog maar slechter, het veld wordt alleen maar gladder en gladder. En zie daar, ook scheidsrechter Jonker komt in de problemen en maakt pardoes ook een uitglijder. In 80ste minuut zit UOW’02 vol in de aanval, bereikt de rechthoek van de thuisclub en … neemt de bal met de hand mee en scoort. Voilà. De scheidskeurt het doelpunt goed en Levi van Horssen scoort dus zodoende de 0-2. En jawel, het hek is van de dam.

Scheidsrechter Jonker is even niet echt geliefd. Foto: DLC

Commotie dus. De scheids gaat naar de grensrechter om diens zienswijze te horen. Deze is echter, zonder verdere bedoeling overigens, van Kakertse Boys en fan van de club in hart en ziel. De man is dus over de rooie en goed ook. Om kracht bij te zetten aan het feit dat de bal met de hand werd meegenomen, voert hij deze beweging dan ook uit. Echter om het helemaal aan de scheids duidelijk te maken valt zijn beweging een riant stuk groter uit dan de UOW’02 speler in werkelijkheid deed. Scheidsrechter Jonker bekijkt het en is dus van mening dat hij, zou het daadwerkelijk zo zijn uitgevoerd door de speler, dit dan dus echt wel had moeten zien. Hij besluit dus dat het geen hands was.

0-2 dus met nog luttele 10 minuten voor de boeg en de kans op een gelijkspel is nu wel zo goed als verkeken. Er volgt nog een reeks aan verwensingen, gevolgd door geel en rood, waarna het spel wordt hervat. Adrenaline neemt de plaats in van concentratie bij de Kakertse Boys met als gevolg dat Tom Dautzenberg de 0-3 voor zijn rekening nemen kan in de slotfase.

Tot slot. Het getoonde spel was, helaas, niet echt geweldig te noemen. Was het desondanks voor het publiek vermakelijk? Ja, want hoe dan ook, het gebeurde zal bij beide partijen nog wel even in het geheugen blijven. Een derby om te onthouden dus.

Tekst en fotografie: DLC, Lambert Rinkens