CULTUURWERELD

RED STAR OVER CHINA & EDGAR SNOW

Een mens kan er donder op zeggen dat vooraleer het virus overwonnen is, het ‘grote moddergooien’ allang van start is gegaan. China gaat daar gegarandeerd een flink deel van ontvangen. Onze boekentip: RED STAR OVER CHINA van Edgar Snow.

Lambert Rinkens, Landgraaf 13 april 2020, 22:27

Het moddergooien is niet te ontlopen. En laten we wel wezen, de facto bezien is het allang gaande. Politiek gaat en ging altijd al gepaard met moddergooien. En dat zal het ook wel altijd blijven. Het echte ‘grote moddergooi spektakel’ moet echter nog beginnen. Als het virus ècht onder controle is, wat helaas nog wel even op zich zal laten wachten, dan barst de grote show pas echt los. En China, als land van herkomst betreffende COVID-19, zal daar absoluut een flink deel van voor zijn rekening moeten nemen. Terecht of onterecht is niet eens de vraag.

De vraag is veeleer kennis. Kennis hebben over het hoe, het waarom, het waardoor of wie? En met die vragen lopen we meteen tegen een gigantisch probleem aan: China. Veruit de meesten van ons zijn allesbehalve China deskundigen. En dan rijst meteen de vraag: hoeveel weten de deskundigen dan? De situatie is in China dermate complex dat er bij zelfs bij de deskundigen met de regelmaat van de klok nogal aardig wat giswerk aan te pas komt.

Vraag is in deze zelfs niet eens of alle zaken die beweerd worden überhaupt waar zijn. Daar komen namelijk gegarandeerd nogal wat hypothetische veronderstellingen bij aan te pas. Om te beginnen, met wat dan ook over China, moet men het land en zijn geschiedenis eerst en vooral enigszins kennen. RED STAR OVER CHINA is in deze een meer dan geschikte instap.

De schrijver van het boek, Edgar Snow, wordt ook wel omschreven als de Marco Polo van de vorige eeuw. Hij was de eerste westerse journalist die Mao Tse dong interviewde. In feite was hij de eerste journalist überhaupt die dit deed. Edgar Snow reisde dagen en dagenlang om Mao in het noordwesten van het land te ontmoeten en dat met alle risico’s van dien.

In de jaren dat Edgar Snow Mao bezocht en het boek schreef, was China alles behalve het China van nu. De Chinese Volksrepubliek stond in zijn kinderschoenen. Feit is dat China zo’n 85 jaar geleden niet eens van de Chinezen was. Het land was in feite een kolonie van de Fransen, Engelsen en Amerikanen. Complete minachting voor het land en vooral voor zijn inwoners voerden de boventoon. Men buitte het land volkomen uit en verdienden er onder andere miljarden aan door de opium handel. Het land met de meeste inwoners ter wereld was niet eens van die inwoners. Miljoenen en miljoenen Chinezen stierven door de volledige uitbuiting van de westerse koloniale machten. Dat is het land waar Edgar Snow in terecht kwam als verslaggever.

Edgar Snow, links, Zhou En lai, midden en Deng Yingchao, rechts in 1938

Tijdens zijn reis was China in meerdere oorlogen tegelijkertijd verwikkeld. Er werd tussen de communisten en de nationalisten gevochten. Dan was er ook nog de oorlog tegen Japan, dat het land was binnen gevallen. Ook waren er nog de nodige machtige ‘warlords’ met hun eigen mini legers. Bovendien hadden alle partijen dan nog eens hun eigen spionnen en dubbelagenten. Edgar Snows reis door China was dus met recht absoluut levensgevaarlijk te noemen.

Een instap in de moderne geschiedenis van China. Een boek dat leest als een avonturen roman. Een boek vol feiten, karakters, gebeurtenissen en plaats- en persoonsbeschrijvingen. Edgar Snow bereisde het land toen het de basis legde voor dat wat het nu is.

Tot slot. Buiten het COVID-19 virus zijn er nog enkele belangrijke redenen voor net dit boek nu. De huidige positie van China als nummer twee op de wereldeconomie is daar een van. Een andere reden is dat het boek inzicht geeft in het handelen van de huidige machthebbers China.

Fotografie: Wikicommons

Please follow and like us:
Help-Desk