WERELD

TURKIJE LAAT 90.000 GEVANGENEN VRIJ, MAAR GEEN JOURNALISTEN

De Turkse gevangenissen zitten overvol, en dat terwijl er in de gevangenissen al tal van COVID-19 besmettingen zijn geconstateerd. Nu laat men 90.000 gevangenen vrij. Maar journalisten en politieke gevangenen zitten daar niet bij.

Lambert Rinkens, Landgraaf 21 april 2020,19;50

Turkije is het land dat de meeste journalisten ter wereld gevangen houdt. Journalisten, leden van oppositiepartijen, advocaten van beide genoemde categorieën worden er steevast voor terrorisme aangeklaagd en verdwijnen dan voor jaren achter de tralies. Deze door Erdogan en de zijnen gevolgde procedure is nu al jarenlang de geijkte methode om de oppositie monddood te maken.

Nu gaat Erdogan echter nog een stap verder. Onder de 90.000 vrij te laten en inmiddels vrijgelaten gevangenen bevindt zich geen enkele journalist of politieke gevangene. Dat het COVID-19 virus inmiddels ook in die gevangenissen heerst is bekend en bewezen. Erdogan laat de journalisten en politieke gevangenen bewust in die gevangenissen achter. Mochten zij in de gevangenissen overlijden aan het virus zullen zij door Erdogans regime simpelweg als slachtoffers van het virus beschouwd worden.

Het CPJ, Committee to Protect Journalists, heeft inmiddels een open brief aan alle wereldleiders verzonden met de dringende oproep om alle gevangen zittende journalisten vrij te laten.

De ‘open brief’ is te lezen op: www.cpj.org/2020/03/release-all-jailed-journalists-now.php

Please follow and like us:
Help-Desk