CULTUURLOKAAL

EEN EINDE DAT GEEN EINDE IS ‘OP D’R BERG’

Over enkele maanden verdwijnt 71 jaar voetbalhistorie in de boeken. Of althans, dat zal menigeen denken als een club ophoudt met bestaan. In het geval van R.K.S.V. Sylvia en de Oranje Jassen neemt het verhaal echter een andere wending.

Lambert Rinkens, Landgraaf 9 februari 2020, 20:00

Het geeft altijd een speciaal gevoel om de weg omhoog naar ‘Op d’r Berg’ te bewandelen. Het is gewoon een van die bijzondere plekkies. ‘Op d’r Berg’, de thuisbasis van een van de kleinere Landgraafse voetbalclubs. Klein, maar dat betreft dan uitsluitend het aantal leden. R.K.S.V. Sylvia is in meerdere andere opzichten groot. Het aantal clubleden mag dan niet zo groot zijn. Het aantal Sylvianen is stukken echter groter dan bij menige grotere clubs. En dat valt is op meerdere manieren te zien.

Het einde van dit voetbalseizoen betekend ook, na 71 jaar, het einde van Sylvia. Gisteren organiseerden de ‘Oranje Jassen’ een carnavalsavond in de kantine Op d’r Berg. Hun laatste carnavalsavond in deze kantine. De Oranje Jassen namen afscheid van hun stekkie.Zij namen afscheid van prins Ingo I en jeugdprinses Danee I. Zij namen afscheid van C. V de Oranje Jassen.

Zoals bij menige ander einde van een club te zien valt, betekend dat het einde van een bak vriendschap, clubliefde of zelfs de liefde voor de sport. Bij de Sylvianen en Oranje Jassen ligt het echter anders. De C.V. Oranje Jassen hebben als een man er voor gekozen om verder te gaan als V.V. de Oranje Jassen. Nieuwe jassen, nieuwe narrenkappen en een nieuw logo tonen aan dat het hun menens is. De onderlinge vriendschap en band opgeven is voor hun geen optie. Zij gaan als vrienden-vereniging verder door het carnavalsleven. En dat geldt absoluut niet alleen voor de heren. Ook de dames zijn niet willens om ook maar iets van hun speciale onderlinge band op te geven. En ook zij staken zich in een nieuw jasje.

Het Logo

Ingo van Deursen, Kil Ivo, Roy Felder en Jan van den Boogaard hebben er wel geteld een avond werk aan besteed. En laten we eerlijk zijn, het was weer eens een van die gezellige avonden. Het nieuwe logo beeld meerdere aspecten uit. D’r Berg moest en zou er blijven, De historie van de club op diezelfde Op d’r Berg moest bij zitten en ruimte laten voor de toekomst.

En in die toekomst zal R.K.S.V. Sylvia fuseren met S.V.N. Ooit waren dat rivalen. Die tijden liggen echter achter ons. De Sylvianen zullen alles in het werk stellen om hun waardevolle clubgevoel ook na de fusie in leven te houden. Hun historie en die clubliefde zullen dus niet verloren gaan.

Het einde van een club hoeft niet het einde te betekenen. Daar waar iets weg valt, komt plek voor iets nieuws. En daar leveren de Sylvianen en hun Oranje Jassen gelukkig het bewijs voor.

En laten we wel wezen, S.V.N. zal met de Sylvianen als aanwinst een stuk rijker worden. Daar kunnen S.V.N., het voetbal, het carnaval èn Landgraaf in de toekomst hun voordeel mee doen.

Please follow and like us:
Help-Desk