EDITORS´ PICKEUROPA

OP DE KOP AF 100 JAAR GELEDEN VERMOORD: ROSA LUXEMBURG & KARL LIEBKNECHT

Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht waren een eeuw geleden beroemder dan Lenin. Voor menigeen niet te geloven , maar toen was het zo. Nog beroemder werden ze nadat zij vermoord werden.

Lambert Rinkens, Landgraaf 15 januari 2019, 23:47

We bevinden ons in het Berlijn van vlak na de eerste wereldoorlog. De vijandelijkheden tussen nationalisten, sociaaldemocraten, socialisten en communisten zijn niet van de lucht. Op een politieke moord meer of minder wordt niet zo precies gekeken. Slechts twee dagen voor de moord riepen nota bene de sociaaldemocraten op om beide te vermoorden in hun krant, de Vorwärts. Zij maakten er zelfs een gedicht bij dat als volgt eindigt:

Vele honderden doden op een rij. Proletariërs. Karl, Radek, Rosa en co. Niet een van hun is er bij. Niet een van hun is er bij……

En hoe ongelooflijk het ook mag klinken, maar ook de nationalisten schreeuwen nog steeds, ondanks miljoenen dodelijke slachtoffers van een wereldoorlog die aan nationalisme te wijten was, nog steeds hoera. En niet alleen dat.

De moord

Op 15 januari ontvoeren zij de twee populaire communistische kopstukken van de KPD, de Duitse communistische partij. Soldaten van het Garde-Kavellerie-Schüzen Division ontvoeren beide en brengen ze naar het Hotel Eden, vlakbij de het Berlijnse park Tiergarten. Daar ondervragen en folteren zij beiden.

Dan gaan zij over tot het moorden. Karl Liebknecht wordt meegenomen naar het nabij gelegen park en krijgt een kogel recht door zijn voorhoofd. Daar laten zij hem achter. Het klinkt vreemd maar hij komt nog goed weg.

Rosa Luxemburg heeft heel wat meer te lijden. Haar hoofd wordt met geweerkolven bewerkt. Dan slepen zij haar naar een klaarstaande wagen. In de wagen krijgt ook zij de kogel. Zij rijden met de wagen naar het in de stad gelegen Landwehr Kanal. Daar dumpen zij haar verminkte dode lichaam in het water. Het duurt maanden voor men haar stoffelijke resten vindt. Maar daarmee is de kous niet af.

Zij rijden terug naar het hotel. Op de twee moorden moet natuurlijk gedronken worden. En vol trots laten zij zich op de plaat zetten:

De moordenaars claimen later op bevel van minister van Defensie Gustav Noske gehandeld te hebben. En dan begint het spel. Corrupte rechtbanken, cover up’s en steun van de rechtse politiek laten ze allemaal zo goed als ontsnappen.

Men weet hen zelfs nog te belonen. De moordenaars worden stuk voor stuk enkele jaren later door de Nazi’s in het zonnetje gezet en beloond. Het waren goede nazi’s toen zij de moorden pleegden, want Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht waren niet alleen communisten, zij waren beiden ook joods. Dus vanaf de Nazi’s aan de macht zijn, waren zij voor hun meer dan welkom.

Wie nu echter denkt dat zij na de Tweede Wereldoorlog hun straf kregen, die heeft het mis.

  • Kapitein Waldemar Pabst leefde ongestraft tot in 1970. Hij claimt later zelfs nog op order van premier Friedrich Ebert gehandeld te hebben.
  • Luitenant Horst von Plugk-Harttung, leeft tot in 1967
  • Luitenant Kurt Vogel, leeft tot in 1967
  • Luitenant Hermann Souchon, leeft tot in 1982
  • Otto Runge leeft tot in 1945. Hij krijgt een straf van 2 jaar voor de moord.

Bron: Wikipedia

Fotografie: Rosa Luxemburg Blog

Please follow and like us:
Help-Desk