EDITORS´ PICKEUROPA

WAT LEGT DE MOORD OP JÁN KUCIAK BLOOT OVER MAFIA & EUROPA ?

De Slovaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde werden vermoord in een park in de stad Vel”ká Maĉa. Waarom? Wat was zo gevaarlijk dat het een dubbele moord waard was? Hier het antwoord.

Lambert Rinkens, Landgraaf 22 december 2018, 19:16

Ján Kuciak en zijn verloofde werden koelbloedig doodgeschoten in het park. Beiden werden meerdere malen door kogels getroffen in borst en hoofd. Een ijskoude liquidatie. Jan Kuciak werkte als onderzoeksjournalist voor Aktuality.sk. Waar werkte hij aan? Wat was een dubbele moord waard in een land waar nog nooit een journalist vermoord was in verband met zijn of haar werk? Een aanwijzing lag gewoonweg op zijn bureau. Na zijn dood lag de aanwijzing over zijn onderzoek nog steeds op zijn desk bij Aktuality.sk. Een boek over de Ndrengetha Mafia.

Te veel neuzen in de mafia is op zich al levensgevaarlijk, maar er was meer aan de hand in Jáns geval. Zijn story was meer dan explosief. Hij legde de link naar de verbinding tussen hooggeplaatste politici en de Ndrengheta Mafia bloot.

En de link tussen politici en Mafia is dodelijk. Dat heeft in het verleden al menigeen de kop gekost. En nu, tegenwoordig, is de Ndrengetha de machtigste Mafia clan. Hoe machtig? Heel machtig. Een kort inzicht.

Ndrengetha

De Ndrengetha is de Mafia die het zuidelijk deel van de Italiaanse laars bezit. Bezit? Ja, zij bezitten dat deel van Italië en niet alleen dat deel van Italië en Europa. Jaarlijkse omzet van de Ndrengetha bedraagt rond de€40 miljard. En als je dat goed jaren achtereen investeert dan bezit je dat deel van Italië gewoon.

De Ndrengheta is verdeeld in twee takken, de zogenaamde grote en kleine tak. De kleine tak houdt zich bezig met de ‘dagelijkse criminaliteit’.Veel belangrijker is de Grotere tak. Dat is de tak die zich bezighoudt met de geldstromen en wat daarmee te doen. Wat daarmee te doen? Investeren. Bedrijven opkopen, aandelen opkopen, grond opkopen, onroerend goed opkopen én politici kopen. En met €40 miljard koop je van al de genoemde zaken heel veel. Aardige bijkomstigheid voor hun: goed geïnvesteerd worden de €40 miljard vanzelf jaarlijks meer en meer. En dan? Dan koop je nog meer. Je koopt zo veel dat je economisch zo belangrijk wordt dat je bijna niet meer te stoppen bent. En zo machtig is de Ndrengheta.

Zuid-Ialië en Europa

Zuid-Italië had een gigantisch probleem qua infrastructuur. Om daar de economie op gang te krijgen besloot Europa daar te investeren. Miljarden vonden vanuit Brussel hun weg naar Calabrië, de thuisbasis van de Ndrengheta en die waren daar allesbehalve rouwig om. Afpersing en omkoping zorgden voor honderden miljoenen die jaarlijks bleven binnenstromen.

Het kon dan ook niet uitblijven dat dit bekend werd. Er verschenen artikelen over in de pers. Er werden zelfs tv documentaires over gemaakt. En desondanks bleven de miljarden vanuit Brussel toch hun weg naar Calabrië vinden. Vreemd?

Helemaal niet zo vreemd als men bedenkt dat er van Silvio Berlusconi, jarenlang premier van Italië bewijzen zijn die hem linken aan de Italiaanse mafia. Onder andere de NRC publiceerde daar op 26 april 2012 een artikel over. En jarenland deed Europa gewillig zaken met hem.

Jan Kuciak

De Ndrengheta houdt het dus niet alleen bij het kopen van lokale politici. En dát werd de dood van Ján Kuciak en ‘en passant’ zijn verloofde. In zijn laatste artikel publiceerde hij over de zakenman Marián Kocner. Deze werd bekend toen hij een mislukte poging deed om een TV station te kopen met behulp van de geheime dienst, de SIS. Maar daar bleef het niet bij.

Jan Kuciak was kort voor zijn dood op het spoor gekomen van de Ndrengheta, die in het oosten van het land activiteiten ontwikkelde én hij vond er de mogelijke verbindingen met sociaaldemocratische politici en de regerende premier Robert Fico.

Jan Kuciak deed wat goede journalistiek moet doen, het informeren van de burger. Hij deed wat goede onderzoeksjournalistiek moet doen, het blootleggen van, en dát werd zijn zijn dood.

Brussel startte een onderzoek naar de moord. De moord op een journalist miste zijn uitwerking deze keer niet. De premier en enkele ministers zijn inmiddels afgetreden en er zijn ook een achttal arrestaties verricht in verband met de twee moorden.

Bron: BBC, De Standaard, Wikipedia

Fotografie: Politico.eu

Please follow and like us:
Help-Desk