EDITORS´ PICKHOME

KOERDISCHE MANIFESTATIE IN DÜSSELDORF VERLOOPT VLEKKELOOS

In het Duitse Düsseldorf vond vandaag dan toch de Koerdische bijeenkomst plaats, die eigenlijk in Dinslaken gepland stond. Dankzij de tegenwerking van de stad Dinslaken was het nu echter meer een demonstratie dan een cultuurfestival.

Lambert Rinkens, Landgraaf 8september 2018, 20: 37

Zoals eerder gemeld heeft het stadsbestuur van Dinslaken zich laten misbruiken door Erdogan en door de Duitse heersende politici. Met medewerking van de rechtbank verklaarden zij het terrein en de situatie aldaar als zijnde ‘onveilig’.

Dat Duitse politici zwichten voor Erdogans criminele druk is op zich al treurig en veelzeggend genoeg. Het geheel pakte nu echter anders uit dan zij gedacht en gehoopt hadden. Twee politici van Nord-Rhein Westfalen vroegen een vergunning aan in Düsseldorf en daar veranderde dat wat oorspronkelijk als cultuurfestival gepland stond in een demonstratie. Of het verbod dan zo handig was valt dus te betwijfelen.

In Düsseldorf werd de demonstratie gehouden onder het motto: Solidariteit met Afrin, handen af van Rojava en vrijheid voor Öcalan. Sprekers wisselden zich af met Koerdische muziekgroepen. Een formule die blijkbaar goed werkt. De politie was massaal en overbodig ter plekke. De bijeenkomst verliep zonder problemen. En dat is dan exact dat wat Erdogan niet op de internationale tv schermen zien wil. Een bravo voor Dinslaken, niet dat zij dat zo in gedachte hadden, maar okay.

Aldar Khalil

Onder de aanwezigen was ook Aldar Khalil, de voormalige Co-president van TEV-DEM (de Beweging voor een Democratische Samenleving). In een kort interview liet hij het volgende weten over de huidige situatie: “De internationale gemeenschap laat het onder druk van de politici afweten om de Koerdische zaak genoeg te steunen. Feit is dat de Koerden in hun regio tegen Daesh (ISIS) vechten. Daar wordt diezelfde internationale samenleving echter wel stukken veiliger door. (…)  Het Koerdische volk werkt aan een langdurig project. Wij willen geen Islamitische overheersers. We werken aan een toekomst waar democratie voorop staat. (…) Het gevecht op de grond gaat gewoon door. Het is alleen jammer dat Europa het laat afweten.”

En daar heeft de Aldar Khalil gewoonweg gelijk in. Dictatoren zoals een Assad of Erdogan, daar wordt niemand beter van. Probleem is echter dat zij er momenteel wel aan de macht zijn en bovendien ook nog als buren. Dat bevordert de stabiliteit in deze, ook voor Europa, zeer belangrijke regio absoluut niet.

Wie het programma bekijkt van de Koerden en hun toekomstvisie onder de loep neemt, kan alleen maar tot de conclusie komen dat zij de enige goede keuze zijn om mee samen te werken. Europa kan in de toekomst veel vruchtbaarder met een democratisch Koerdistan samen werken dan met twee dictaturen.

En daar mogen Euro politici zich eens hoognodig hun vragen bij stellen. Vijftig jaar geleden konden ze de bevolking rustig de ene na de andere leugen opdissen. Op de een of andere manier gaat het er niet bij hun in dat we geen vijftig jaar geleden meer leven. Een leugen en twee clicks verder weet iedereen dat het een leugen is. Als de heersende Euro politici dat niet willen inzien werken zij keihard aan het Europees failliet. En momenteel zijn zij daar volop mee bezig.

Fotografie: Landgraaf Courant


Please follow and like us:
Help-Desk