LOKAALSPORT

‘JOESIE’ KUTASI EN DE SCHOONHEID VAN DE REGENBOOG

Gyuszy Kutasi, door zijn medespelers bij SVN ‘Joessie’ genoemd, is onlangs op 68- jarige leeftijd overleden. Gyuszy was een ‘hele goeie’. Een speler die wonderbaarlijke en ó zo mooie dingen kon. Een terugblik.

Lambert Rinkens, Landgraaf 12 april 2019, 16:18

“De kop van je verhaal zou je kunnen geven; ‘IK HEB ALTIJD VOOR HET ELFTAL GESPEELD.’, aldus oud SVN speler Joep Haan. Joep haan was een van de spelers uit een glorierijk verleden van SVN. Uit het Wiel Coerver verleden waarin SVN met kop en schouders boven zo veel amateurverenigingen uitstak.

In een seizoen maakten maar liefst zeven spelers de overstap naar het betaalde voetbal. Dat was de de tijd van Wiel Coerver en onder andere Joep Haan. En Joep kan natuurlijk veel over die jaren vertellen maar ook over ‘Joesie’. Gyuszy Kutasi een buitenspeler met een gave. De gave om toeschouwers èn medespelers te verwonderen.

We laten oud aanvaller Joep Haan aan het woord: “…een technisch begaafd en creatief voetballer, dat was Gyuszy Kutasi. Wij noemden hem Joesie. Hij behoorde tot het type spelers dat jammer genoeg steeds minder voorkomt, met als gevolg kleurloosheid en middelmaat op de voetbalvelden. ‘T klinkt hard maar het is waar.

4-3-3 systeem kan de boom in

Persoonlijk kan ik een goed beeld geven van Joesie immers ik speelde zelf een aantal jaren met hem in het 1ste team van SVN. Hij was een attractieve speler waarvan het publiek, als hij in balbezit was, steeds wat fantasievols kon verwachten. Het al iets oudere publiek denkt dan ook vaak aan dit type speler terug.

‘Joesie’ speelde eind 60er begin 70er jaren in het eerste elftal van SVN en bezette binnen het 4-3-3 systeem afwisselend als links half en linksbuiten. In alles beantwoorde hij aan de verwachtingen die het publiek aan hem stelde. Hij was technisch sterk, zat boordevol inzet en had een goede neus voor het creëren van scoringskansen.

En liefhebber was hij ook die Joesie, er gaan geruchten dat hij met kerstmis de kerstballen in een 4-3-3 systeem in de de boom hing. Het moet wel waar zijn want humor had hij in overvloed.

Zoals toen ik een verhaal ging maken van tandarts Theo Bloem en wist niet hoe te beginnen. Theo was verdediger in het tweede elftal. Ik vroeg Joesie om raad. Nou, zei Joesie: “Hij is verdediger. De kop wordt dan ‘Theo Bloem vult gaten.’ Als hij ergens aan begint ‘zet hij zijn tanden erin’, ‘kiezen’ deed hij voor SVN. ‘Hij trekt zijn elftal meestal naar goede resultaten. ‘Soms op het veld maar veel vaker thuis neemt hij wel eens iemand in de tang’. Dankzij Joesie was mijn indeling geslaagd!

Lees verder onder de afbeelding

Ik denk dat Joesie nog meer wilde bereiken dan SVN. Hij had het er vaker over dat zijn jongensdroom het betaalde voetbal was. Ik liet hem toen weten dat voetbal de moeilijkste sport is. Voetbal is geen schaken. Je hebt geen minutenlange bedenktijd om je zetten voor te bereiden. Je hebt maar fracties van seconden en bovendien moeten je voeten het doen.

Wiel Coerver

Uiteraard praatte ik met Joesie ook vaak over Coerver. En ik merkte dat hij vaker zijn video’s had bekeken. Dus vandaar dat zijn techniek ver boven de middelmaat is gegroeid. Hij heeft geoefend en dat gaf hij ook toe. “Kinderen kunnen in hun dromen toppers zijn en met een beetje hulp en met de juiste middelen blijft het niet bij dromen.”, aldus Joesie. En dan was Wiel Coerver dus de juiste man. Hij tilde met zijn oefenstof het voetbal vanuit de prehistorie over de drempel naar de moderne tijd.

Dat heeft ook Joesie heel goed begrepen. Hij was een bijna complete voetballer maar zijn concentratievermogen liet soms te wensen over, dat was volgens mij het enige nadeel.

De regenboog van Joesie

Tot slot het volgende. Ik haalde het al aan dat hij kleur gaf aan de wedstrijden. Soms waren zijn acties zo mooi dat ze eruit zagen als een regenboog, zo mooi waren ze!

De echte top heeft Gyuszy ‘Joesie’ Kutasi niet gehaald maar dat is niet erg want voor hem was het bij SVN het volgende wat de trainers in hem zagen. Als de leerling verschijnt is de meester geboren.” Tot zo ver Joep Haan.

Joesie Kutasi was een liefhebber. Een teamspeler en een liefhebber. Een speler die de toeschouwer weet te vervoeren en mee te nemen in de schoonheid van het voetbal.

Begin jaren 90 vorige eeuw. Roda JC tegen Ajax op Kaalheide. Ajax speelde de bal over de volle breedte diagonaal van links over ruim 60 meter naar Dennis Bergkamp op rechts. Deze sprint, springt dan aan de zijlijn op en legt de bal ‘dood’ op zijn wreef, middenin de sprong. Nog in de lucht hangend kijkt Bergkamp al waar de bal naar toe moet. Eenmaal weer terug op aarde legt Bergkamp de bal panklaar voor de spits.

…..De pas over de volle breedte…. De sprong, de bal in de lucht ‘dood ‘ op de wreef. Op het gras landen en de bal nog steeds op de wreef liggend…. Dat is de schoonheid van voetbal. Dat is de regenboog van Joesie. Dat is de regenboog die spelers als Joesie aan het publiek schenken. Momenten die de liefhebber altijd zullen bijblijven en spelers als Joesie altijd in herinnering en levend zullen houden.

Met dank aan Joep Haan voor zijn medewerking en het beeldmateriaal.

Please follow and like us:
Help-Desk