CULTUURLOKAAL

SPELENDERWIJS DE POLITIEK LEREN KENNEN

Hoe werkt het lokale bestuur? Waar neemt de gemeenteraad besluiten over? Wat doen die raadsleden eigenlijk precies? Vragen en nog eens vragen over dat wat de lokale politici eigenlijk doen, of zouden moeten doen. En zoals altijd; bij het niet weten moeten we het leren en in dit geval is er: Democracity.

Landgraaf, 31 maart 2024, 12:59

Heel wat vragen over iets waar menigeen, en heus niet alleen de kinderen of jeugd, het antwoord schuldig op moeten blijven. En dan hebben we het alleen nog maar over de lokale politiek. Laten we inderdaad maar lekker dicht bij huis blijven en inderdaad met de lokale politiek beginnen. Vraag op vraag over politiek waar het educatieve programma Democracity antwoord op wil geven. In de afgelopen week, van 25 tot en met 29 maart ,bezochten de leerlingen van groep acht van basisscholen Wereldwijs, Harlekijn en De Wissel de raadszaal in Landgraaf. Daar werd er spelenderwijs, door een fictieve stad te bouwen, ingegaan op het werken en functioneren van de lokale politiek.

Een spelkleed met alleen maar wegen en woningen erop vomt de basis. Van daaruit moeten de leerlingen de stad zelf verder afbouwen. Dat gaat dan vanzelfsprekend met de nodige keuzes gepaard. Waar komt er groen, waar zetten we fabrieken neer en moet er een ziekenhuis komen en zo ja, waar bouwen we dat? Of de vraag; waar hebben we scholen nodig? Vragen die om oplossingen roepen en de leerlingen richten ook politieke partijen op. Met hulp van Landgraafse raadsleden werden er daarna korte partijprogramma’s gemaakt. Uiteindelijk werd er dan over verschillende voorstellen gestemd en kon de stad worden afgebouwd. Afsluitend konden er vragen gesteld worden aan de raadsleden over hoe het eraan toegaat in ‘de raad’.

Al met al een uiterst leerzaam maar vooral ook zeker broodnodig educatief programma. En de andere scholen? Die komen later aan bod. Zo zijn er op 5 april de leerlingen van OBS De Speurneus aan de beurt om Democracity te spelen.

Please follow and like us:
Help-Desk