CULTUURREGIONAAL

CULTUURBOX WERKT VOOR JONG EN OUD BIJ BS LANGEBERG

Drie ogenschijnlijke compleet verschillende organisaties komen samen door de Cultuurbox en bereiken daarmee de essentie van cultuur. Per slot van rekening wordt en is cultuur, dat wat de mens in, door en van zijn omgeving weet te maken cultuur. Alleszins de moeite waard om de zaak eens nader onder de loep te nemen.

Landgraaf, 22 november 2023, 09:05

Cultuur is een verbijsterend groot en groots iets. De ene omschrijving van cultuur is dan ook de andere niet. En verbijsterend of niet, het doet er ook niet toe. Wat er wel toe doet is dat projecten die in deze maatschappij georganiseerd worden om cultuur te bevorderen, en die deze maatschappij dus geld kosten, ook daadwerkelijk hun doel bereiken. Kunstenaar Maddy Schaeks ging van start en bouwde een leeg kartonnen huis in de speelzaal van basisschool De Langeberg. Vervolgens kregen alle groepen van de school speciaal ontwikkelde opdrachten om het huis aan te kleden met hun eigen kunstwerken.

Bij de groepen 1 t/m 3 werd er een dans geleerd, de groepen 4 t/m 6 gingen aan de slag met een beeldende opdracht; de Handstand. Aan iedere vinger een gebouw, een ander huis, een ander thuis. En groepen 7 en 8 hebben hun eigen lichaam gebruikt om een Langeberg eiland te maken. Echter ook de buurtbewoners, ouders en grootouders werden er bij betrokken. Daar kwamen prachtige gedichten en kunstwerken bij uit de bus. Een speciale samenwerking is ontstaan met Huize Louise van zorggroep Cicero. Een groepje van 8 ouderen heeft een “Bij mij thuis” knutselmoment gehad. De kinderen van groep 5 met juf Shania hebben de kunstwerken in ontvangst mogen nemen bij Huize Louise.

Om het project op een feestelijke manier af te sluiten, werd er een grootse onthulling van het huis georganiseerd. Ouders en geïnteresseerden waren van harte welkom om het kunstwerk te bewonderen en de creativiteit van de kinderen te ervaren. Het is een unieke gelegenheid geweest om de verbinding tussen generaties te versterken en de kracht van kunst als middel voor expressie en samenwerking te vieren. een mooi voorbeeld van kunst, kunstparticipatie en educatie. En dat was nooit mogelijk geweest zonder de enthousiaste medewerking van de Interne Cultuur Coördinatoren van Basisschool de Langeberg; juf Shania en juf Yvette.

Interesse in kunst gekregen of wilt u meer informatie over wat u zou kunnen met en in de kunst in deze regio? neem dan een kijkje op: www.vaparkstad.nl

Please follow and like us:
Help-Desk