CULTUURREGIONAAL

ZAPPA VOOR GEVORDERDEN EN BEGINNERS !

De ogen op de achtergrond kunnen maar van een persoon zijn: die van Frank Zappa. Verguisd door velen in zijn tijd, voor anderen een absoluut cultfiguur. Het Mosae Zappa festival is een must voor de Zappa liefhebbers en een absolute must voor een ieder die hem niet kent!

Landgraaf, 30 oktober 2023, 20:47

Een festival gewijd aan componist, satiricus en muzikale duizendpoot Frank Zappa (1940-1993). Drie dagen lang Zappa betekend dat er geen excuus meer is onder het mom van ‘ik heb geen tijd’. Drie dagen lang de kans om van Zappa te genieten en hem te leren kennen. Mosae Zappa levert dus de perfecte gelegenheid hiervoor en is meteen ook het meest toonaaangevende Frank Zappa festival in deze regio.

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 november vindt de 8ste editie plaats van dit festival in Heerlen en Landgraaf. Geopend wordt op 24 november in Café Bluff met Duitstalige versies van bekende en minder bekende liedjes van Frank Zappa, gevolgd door Dl’s The Disco Boyz die door gaan tot in de kleine uurtjes. Op zaterdagmiddag vindt het gebeuren plaats in de Outpoet (Veemarktstraat) en café Tess (Bongerd).

Het main-event vind plaats in de Oefenbunker te Landgraaf met de elfkoppige Frank Zappa tribute Cheap Thrills (zie afbeelding hierboven), Wolfbox, Gary Lucas en The Wrong Object.

Op de zondagmiddag 26 november zal Kameel headliner zijn tijdens de Mosae Zappa Jazzmatinee.

Frank Zappa

Frank Vincent Zappa werd op 21 december 1940 geboren te Baltimore, USA, en overleed op 4 december 1993 in Laurel Canyon, USA. Componist, musicus en satiricus die niet vies was van politieke uitspraken. Hij maakte deel uit, of was leider, van verschillende bands, waarvan Mothers of Invention waarschijnlijk de meest bekende was. In zijn beginperiode werkte hij veel samen met de legendarische Captain Beefheart. . Hij mengde rock muziek op geheel eigen wijze met jazz, experimentele muziek en eigentijdse klassieke muziek. Een duizendpoot die zijn eigen stijl van muziek ook nog eens combineerde met performance-kunst, zelfspot en humor.

Buiten dat componeerde hij, en dat is iets dat veel minder bekendheid geniet, ook zijn eigentijdse klassieke muziek. Voor en vooral door de conservatieve buitenwereld werd hij destijds als rebel, en zo niet nog erger in hun ogen, als uiterst gevaarlijke linkse mafketel van het muziekfront gezien. Zappa was echter allesbehalve een mafketel, hij werkte extreem precies en was zeer zelfkritisch op zijn werk. Dat alles resulteerde in muziek die zijn tijd ver en ver vooruit was.

Het is dan ook alleszins de moeite om het festival te bezoeken om Frank Zappa te leren kennen en er zijn plezier aan te beleven.

Ga voor tickets en meer informatie naar: www.mosaezappa.com

Please follow and like us:
Help-Desk