CULTUURLOKAALREGIONAAL

DE LANGZAME BEVRIJDING…

Verhalen langs de grens, verhalen over de bevrijding van onze provincie, verhalen over de bevrijding van ons land en ja, meteen ook van de rest van de wereld. In deze houden we het echter korter bij huis. En dan zijn er altijd, ook na 80 jaar,nog steeds de vragen; waarom duurde het zo lang, of waarom werd het al bevrijdde Leenhof toch gebombardeerd?

Landgraaf, 25 augustus 2024, 21:42

En dat zijn dan maar twee van de talloze vragen die nog steeds bij menigeen sterke emoties oproepen. En vanzelfsprekend kan een mens, hoe welwillend ook, nooit alle vragen beantwoorden. Maar de zaak verhelderen en er licht op werpen kan hij wel, mits deskundig genoeg natuurlijk.

Historicus Martin van der Weerden, 55, en woonachtig in Spekholzerheide is een van die deskundigen. Hij zal op 24 september om 19:00 uur zijn licht werpen op de zaak en wel in het Burgerhoes, Raadhuisplein 1 te Landgraaf. De entree bedraagt overigens 5 €. Aanmelden kan via: gildelandgraaf@gmail.com .

Maar er komt in dit geval wel ietsje meer bij kijken dan alleen een historicus die zijn verhaal verteld. Bij deze; het verhaal speelt zich voor de Limburgers grotendeels aan beide zijden van de landsgrenzen af. Daarom moeyt de zaak ook van die twee kanten bekeken worden. Scholieren van de middelbare scholen, van 14 tot 18 jaar, aan beide kanten van de grens gingen op pad om de laatste generatie overlevenden van de oorlog vragen te stellen. Een selectie van de daar vertelde verhalen is genaamd “Een fruitmand vol verhalen” en is verschenen in de bundel :”Verhalen langs de grens”. Enkele verhalen zijn schokkend, echter zijn er ook verhalen die ondanks alles toch op de lachspieren werken.

Een lezing die georganiseerd wordt door het Service Gilde Landgraaf en dus de moeite echt wel waard is.

Please follow and like us:
Help-Desk