KRITISCHE CHINESE FOTOJOURNALIST ‘VERDWIJNT’ IN CHINA
In China houdt de overheid de fotojournalist Lu Guang vast, althans daar heeft het alle schijn van. De man was en is hun een doorn in het oog. Waar hij is en of hij überhaupt nog in leven is weet alleen de Chinese overheid.
Lambert Rinkens, Landgraaf 30 november 2018, 21:02
Lu Guang is een fotojournalist van het soort waar menige overheid meer dan de kriebels van krijgt. Zij zullen hem een ‘lastpak’ of erger noemen. Lu Guang doet dat waar overheden, die iets te verbergen hebben, het meest bang voor zijn; hij legt dat bloot wat zij geheim willen houden.
Het laatste levensteken ontving zijn familie op jongstleden 3 november uit de noordwestelijk gelegen autonome regio Xinjiang. Zij bevestigden ook dat hij door de politie gearresteerd was. Lu Guang en zijn familie wonen niet meer in China, zij leven in New York. Hij was teruggekeerd naar China op uitnodiging van een vriend. Naar een van de meest afgelegen Chinese provincies. Naar Xinjiang.
Xinjiang, ver weg van de industriële en overbevolkte grote steden. Een provincie waar China meer dan een zaak te verbergen heeft.
Daar waar voldoende buitenlandse camerateams zijn wordt er vooral op gewezen hoe sterk China inzet op verbetering van het milieu. Daar wordt armoede in andere begrippen gemeten dan in de provincie Xinjiang. Voor arbeiders in Xinjiang gelden ook andere normen dan in de meer oostelijke provincies. In Xinjiang zijn de camera’s ver weg. Arbeiders worden er compleet uitgebuit en families leven er op de rand van de afgrond.
Vervuiling door de zware- of chemische industrie ligt er open en bloot. De pure uitbuiting en armoede idem dito. Daarenboven leven de Oeigoeren in Xinjiang. Een bevolkingsgroep die in meerderheid islamitisch is. En dat levert meer dan alleen maar spanningen op met de Chinese overheid.
Al die zaken worden door de Chinese overheid het liefst in de doofpot gestopt. Veel journalisten en fotojournalisten gaan er dan ook niet naar toe. Zij weten hoe de Chinese overheid hier op reageert. Lu Guang deed het wel.
Bron: Committe to Protect Journalist
Fotografie: Lu Guang