CIRCA 5000 LANDGRAAFSE BOMEN VERDWENEN DOOR KAP
“Het gekapte hout levert niets op, het kost geld om het af te voeren en te verwerken.” Dit is maar een zaak die niet geheel overeenkomt met dat wat er door de coalitie gezegd wordt. 5000 bomen hebben inmiddels het loodje gelegd. Verkeren de Landgraafse bossen in een dermate slechte staat dat er letterlijk duizenden bomen gekapt moesten worden?
Landgraaf, 21 november 2024, 21:37
“Het gekapte hout levert niets op, het kost geld om het af te voeren en het te verwerken.” klinkt plausibel op het eerste gehoor en, eerlijk is eerlijk, theoretisch klopt het ook. Werklui die bomen kappen moeten betaald worden, idem dito voor transport en het verwerken. Allemaal inderdaad niet gratis. Nogmaals, de uitspraak zo gedaan klopt. En klopt, als men de rest van het verhaal kent, ineens niet meer zo lekker. Want als we het over het kappen en verwerken van 5000 bomen hebben, komen er heel wat meer aspecten om de hoek zeilen. Onder ander het drukwerk met de titel ‘Beheeerplan Bosherstel Gemeente Landgraaf’ uit het jaar 2020. Een drukwerk gemaakt in opdracht ván Gemeente Landgraaf. Daarin valt onder andere te lezen:
2.2 INHAALBEHEER: VERGROTEN STABILITEIT EN VITALITEIT 2.2. 3 Gekozen aanpak
“.. en kunnen de inkomsten uit hout (die door de geringe diameters laag zullen zijn) van de oogstkosten worden afgetrokken….” Inderdaad worden er oogstkosten vermeld, echter ook inkomsten. Weliswaar laag, maar inkomsten. En dan rijst er vanzelfsprekend de vraag: is er met de bomenkap alleen maar sprake van ‘geringe diameters’? Met 5000 bomen zit er geen dikke, of dikkere, stam bij? En zelfs dan, met 5000 bomen hebben we het echt niet meer over een enkele kruiwagen vol met hout van een ‘geringe diameter, toch? Maar duiken we nog even verder in het Beheerplan Bosherstel Gemeente Landgraaf 2020.
3.BEHEERMAATREGELEN 3.2 Uitvoering Punt 4
“De koper oogst vervolgens alle gemarkeerde bomen en voert het geoogste hout af.” De koper? Een ‘koper’ betaald, anders is het namelijk geen koper. Of te wel: het levert dus wel degelijk wat op. Vervolgens is dan de vraag hoeveel heeft dat opgeleverd?
De gestelde WOO- vraag
De heer Paul Sour, van de SP, diende een WOO (Wet Openbaarheid Overheid) verzoek in waarin hij informeert naar documenten betreffende eventuele ziektebeelden bij de bomen. In het Beheerplan wordt namelijk ook op 3.1.2 gerefereerd aan …”het vellen van delen van een opstand waar bomen door wijziging van het klimaat (of andere redenen: bijvoorbeeld ziekte) zijn afgestorven…”en hoe het zit met de herbeplanting, waarna hij dan ook nog deze vraag stelde: ” Inzage in een rapport waaruit blijkt waar al het gekapte hout heengaat. Graag afschriften, bonnen, documenten van Houthandel Silvertand. Periode 2021-2024. En dan beantwoord men deze vraag netjes met het volgende antwoord:”…Er zijn rapporten beschikbaar over de periode 2021-2024 die zien op de inhoud van uw verzoek.”
Verder is de vraag als het dan niets oplevert wat kost het dan? Uiteindelijk moet de gemeente het dan toch betalen, lees: betaald met belastinggeld van de burger. Heel wat van het kapwerk moet door specialisten verricht worden. Is een boom ziek of niet? Dit dient door een expert bekeken en beoordeeld te worden. En ook deze dient betaald te worden. En dan is er inderdaad de vraag: wie was deze expert, die de bomen gezond of ziek verklaard heeft. Of wie waren deze experts, of zijn die 5000 bomen door een en dezelfde expert bekeken? Wie was deze persoon en wat kostte dat en aan wie is dan hoeveel geld overgemaakt? En waar zijn de nota’s daarvan? Er zijn geen nota’s. En er zijn desbetrffende documenten. Er is gevraagd naar de ziektebeelden. Deze kunnen alleen door een deskundige beoordeeld worden en daar zijn geen documenten over in de periode 2021-2024?
Schrikbarende lijst
Dat wat de Landgraafse coalitie als veiligheidsmaatregel en ’toekomstbestendig maken’ van de bossen aan de burger verkoopt, heeft inmiddels ronduit dramatische vormen aangenomen. Er zouden ongelukken kunnen gebeuren als de bomen, of een boom, of een tak door een storm, of harde wind naar beneden komt en dan iemand raakt. Voilá, dat kan natuurlijk gebeuren dus kappen we de bomen die een gevaar vormen maar liever van te voren weg. En 5000 bomen weghalen maakt het bos voor de toekomst beter. Dat is ongeveer de strekking van het verhaal dat inmiddels maar duizenden bomen de kop gekost heeft. Om de lezer even wakker te schudden een lijst (met afgeronde getallen) die begint in 2021:
- Eikenbos 750
- Kapellerbos 450
- Moltbos 150
- Wilhelminaberg 800
- Rimburgerbos 300
- Strijthagerbeekdal 800
- Brunssumerheide 800
- Kleikoelenweg/Silvia terrein 180
- Leenhof 110
- Bousberg 170
Dan volgen er nog enkele kleinere bossschages die de teller op zo’n 3000 gekapte bomen brengen. Inmiddeldels zijn we enkele jaren verder, heeft men nbiet stilgezeten en staat de teller op zo’n kleine 5000 bomen. En die teller gaat, zo vreest menig burger, gewoon door…. Wordt vervolgd.
Bron: Beheerplan Bosherstel Gemeente Landgraaf