CULTUURWERELD

EEN EEUW GELEDEN: DROOGLEGGING IS EEN FEIT

De Amerikaanse onderwereld schreeuwde het uit van het lachen. De Mafia aldaar legde er de basis voor een ‘gouden’ toekomst mee vast. De ‘drooglegging’ was allesbehalve een succes te noemen. Een kijkje terug in de tijd.

Landgraaf, 13 mei 2020, 22:06

Het drinken van alcoholische drank op zich was niet verboden, het produceren en verkopen dan weer wel. Vergelijk het zo ongeveer maar met de huidige wetgeving betreffende weet. Een geweldig succes voor de criminaliteit en de gevolgen lieten en laten zich dan ook raden. De onderwereld verdiende er toen en nu kapitalen mee en dat jarenlang. Maar laten we terugkeren naar de V.S.

Menige Amerikaan die in de buurt van Mexico of Canada woonde wipte simpelweg gewoonweg even de grens over om aan het bier of de whisky te gaan.

De drooglegging werd, zoals te verwachten, dus massaal genegeerd door de V.S burgers. De illegale gelegenheden om aan de drank te gaan waren ruimschoots aanwezig en beleefden gouden tijden. De zogenaamde ‘speak easies’ schoten dan ook als paddenstoelen in de lucht.

Schoten in de lucht is dan meteen ook dat wat de criminelen deden. Of althans, zij schoten meer op mekaar dan in het luchtledige. Criminelen konden destijds in de V.S. carrière maken en tot regelrechte beroemdheden uitgroeien. De bekendste werd Al Capone. Voor veel straatarme Amerikanen was hij simpelweg een held. Een crimineel die kapitalen verdiende aan een onpopulaire overheidsmaatregel en voor justitie jaren achtereen ongrijpbaar was. Kat in het bakkie dus. Maar Al Capone was alles behalve een lieverdje. Integendeel.

De drooglegging leverde volstrekt geen ‘romantisch’ wereldje of leven op voor de criminelen. Het waren simpelweg keiharde en gewetenloze moordenaars die onderling regelrecht oorlog voerden. Het vermoorden van de leden van andere bendes was aan de orde van de dag.

Al met al was de drooglegging dus geen succes te noemen. Met uitzondering van enkele zware jongens dan. En nog twee uitzondering zijn het vermelden waard. Ook de filmindustrie en de kranten hielden er bakken vol geld aan over. Wat betreft de film industrie gold dat destijds simpelweg op nationaal vlak. Voor de kranten was het nationaal maar ook lokaal meer dan interessant. Gangsters waren zoals gezegd beroemdheden en veelal ook plaatselijk meer dan bekend. Voor menige lokaal gerichte krant dus altijd succes verzekerd.

Zo gek veel is er dus niet veel veranderd in honderd jaar tijd.

Bron: Wikipedia

Fotografie: Pinterest

Please follow and like us:
Help-Desk