CULTUUREUROPAWERELD

MERCI LOUIS-JAQUES-MANDÉ DAGUERRE

Wij zeggen dank aan Louis-Jaques-Mandé Daguerre. En wij is in dit geval een enorm groot gedeelte van de mensheid en deze dank betuigen we omdat we met zijn allen liefhebbers zijn van de fotografie. Een ode aan Louis Daguerre.

Landgraaf, 9 januari 2025, 21:05

We schrijven 9 januari 1839 en bevinden ons in Parijs. Louis Daguerre, 18-november 1787-10-juli 1851, maakt officieel bekend dat het hem gelukt is om een ‘foto’ te maken. Hij doet dit op een bijeenkomst van de Franse Academie voor de Wetenschap en de Academie van de Schone Kunsten. Wat hem gelukt is zal de grote stap blijken te zijn die de fotografie nodig had. Hij heeft jaren achtereen gewerkt aan de ontwikkeling van de daguerreotype. Eerst probeerde hij investoren te vinden voor zijn uitvinding, hetgeen maar niet wilde lukken. Noodgedwongen koos hij hij er toen maar voor om met zijn uitvinding publiek te gaan. Hij demonstreerde zijn werkwijze aan de secrataris van de Academie, Francois Arago. Deze bleek er wél een voorstander van te zijn. De eerste echte stap was gezet in de richting van de commercieële fotografie.

De hierboven agfgebeelde foto is de eerste bekende daguerreotype, of zo u wilt foto, waarop een mens staat, gemaakt in 1838. Het is een foto van de Boulevard du Temple in Parijs.

In het begin was het natuurlijk nog iets voor de allerrijksten, maar met de jaren werd de fotografie zoals duidelijk moge zijn steeds en steeds meer toegankelijk voor het grote publiek. Nu met de enorme explosie aan mobiele telefoons die allemaal over een camera beschikken, kunnen we gerust spreken over miljarden fotografen. Merci Louis!

De negende januari is dan ook een dag die eigenlijk jaarlijks wereldwijd gevierd zou moeten worden als ode aan Louis Daguerre. We moeten hier echter wel vermelden dat het niet de eerste foto was! De alleerste foto, afbeelding hieronder, werd al in 1826-1827 gemaakt door middel van de heliografie van Nicéphore Niépce.

Please follow and like us:
Help-Desk