CULTUURNATIONAAL

WAT KUN JE NOG MET PENSIOEN?

Daar sta je dan. Lekker met pensioen, klopt toch? En wat als het nou niet zo lekker is? Wat als je niet eens de spreekwoordelijke nagel hebt om mee aan je reet te krabben? Enkele tips.

Landgraaf, 13 december 2024, 21:58

Eindelijk lekker met pensioen. En dat klopt als je de dagen af aan het tellen bent om eindelijk van die dagelijkse gang naar je werk af te zijn. Of het voor de rest zo lekker is valt in dit land héél sterk te betwijfelen. Voor de meesten van ons is het na je 67ste en dan is er veelal niet zo gek veel meer te genieten.

Bij de meeste Nederlanders die na 40 dienstjaren, of wederom meestal, nog meer jaren ploeteren, is het lichaam versleten. Er is altijd wel wat naar de Filistijnen in je eigen lijf of dat van je partner. Dankzij deze en voorbije regeringen en de pensioenfondsen mag je je hier de blup werken om daarna als grof vuil nog enkele jaren op een houtje te bijten. Bij deze dan enkele tips om toch tenminste een beetje redelijk naar je pensioen toe te gaan of er van rond te komen.

Tip 1. Zes maanden voordat je met pensioen gaat krijg je een vragenlijst in de bus van je pensioenfonds. Jij moet deze invullen en terugsturen! Daarna gaan zij rekenen en bepalen de hoogte van je pensioen. Let wel op: niet ieder pensioenfoinds stuurt die lijst. Het zou kunnen dat je daar zelf achteraan moet. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de aanvraag!

Tip 2. De Sociale Verzekeringsbank, SVB, stuurt je plusminus 4 maanden voor je AOW-leeftijd een ‘Aanvraag AOW-pensioen’. Woon je echter in het buitenland moet je dit formulier zelf aanvragen!

Tip3 Reserveer geld voor de belasting! Ja, alweer en nog steeds… De fiscus komt ook langs als je stopt met werken. De kans betaat dat je meer dan één inkomen hebt in dat jaar: salaris, pensioen én AOW. Maar je krijgt maar één kéér heffingskorting, terwijl die wel bij ieder inkomen eerst wordt toegepast. Hou daar rekening mee, wat je te veel gekregen hebt volgens de fiscus moet je terug betalen: reserveer hiervoor dus geld!

Tip 4 Je inkomen heeft invloed op je huur- of zorgtoeslag. Als je inkomen verandert, verandert die toeslag wellicht ook. Ga je meer krijgen, mag je ook meer terugbetalen. De belasting kan je hierover informeren. Ook vakbond FNV doet dit, echter logischerwijze wel alleen voor leden.

En ondanks alles… toch alvast een fijn pensioen gewenst.

Please follow and like us:
Help-Desk