5000 BOMEN HERDACHT BIJ WILHELMINABERG
En wederom doet Landgraaf van zich spreken. Was er ongeveer twee weken geleden een protestactie tegen de omstandigheden waarop er bij Mondo Verde met de dieren wordt omgegaan, zo was er vandaag een ludieke actie tegen het bomenkap beleid van de gemeente.
Landgraaf, 7 december 2024, 22:59
De aanblik van de Wilhelminaberg, gezien vanaf de Tunnelweg, was al net zo triest als het weer. Met dat verschil dan dat de bezoeker naar het kaalgeslagen berggedeelte kijkt in de wetenschap dat het weer er sneller beter voor zal staan dan het bos op de berg. Een ludieke actie werd ondanks de koude en de regen onder andere door Extinction Rebellion en de S.P. gehouden op een van de flanken van de Wilhelminaberg. Men had ook op tal van andere plekken in Landgraaf deze actie kunnen houden. Keuze op kaalgeslagen plekken is er, helaas, ruimschoots voldoende in Landgraaf. Voor een ieder die met de kerstdagen graag de smoor in heeft door naar weggeslagen natuur te kijken een kleine opsomming in deze.
De liefhebber van gekapte bomen kan in het Landgraafse terecht op de Kleikoelerweg, in het Eikenbos, in het Rimburgerbos, in het Strijhagerbeekdal, op de Bousberg, in het Kapellerbos of op de Wilhelminaberg. De Wilhelminaberg biedt in meerdere opzichten wel een behoorlijk troosteloze aanblik. De zwarte resten van wat ploeterende en uitgebuite mijnwerkers ooit uit de aarde gehaald hebben en bovengronds voor onbruikbaar verklaard werd, sieren nu de aarde. Het is een Godswonder te noemen dat er überhaupt iets op groeit. Dat op deze grond dan ook nog eens bomen van een mooi formaat groeien is al helemaal bijzonder. Dat net die bomen op een zo uitzonderlijke plek gekapt zijn, is dan ook nog eens minimaal heel erg vreemd en wrang te noemen.
Het is natuurlijk maar een ‘steenberg’. Echter is het wel zo dat deze steenberg een van de heel weinig resterende herinneringen aan het mijnverleden is. En de nu gekapte bomen, waren toch een heel mooi levend eerbetoon aan die mijnwerker. Een levend organisme dat door zijn uitermate positieve bijdrage aan het milieu een gezondere lucht leverde voor toekomstige generaties. Schone lucht die, net als destijds de tot op het bot uitgebuitte mijnwerker, in de toekomst onze kinderen te min zullen hebben.
Paul Sour, een van de organisatoren en actievoerders, heeft inmiddels meerdere WOO- verzoeken (Wet open overheid) ingediend met de vraag naar rapporten betreffende de rond 5000 gekapte bomen in Landgraaf. En tot dusver heeft de gemeente daar geen enkele van kunnen overleggen. Nu is het wel zo dat er een termijn geldt van 3 jaar waarover de gemeente beschikt om tot herplanting over te gaan. Ook hier zijn bij gemeente en Provincie Limburg vragen naar rapporten over ingediend. Tot dusverre echter vruchteloos. De grotendeels wettelijk verplichte herbeplanting houdt wel in dat de bomen, gekapt tussen 2021 en 2024, inmiddels wel binnenkort geplant zullen moeten worden. Of althans, de bomen gekapt in 2021 zullen nu dus wel heel erg dringend het eerst ‘vervangen’ moeten worden door herplanting. En de rest van de ná 2021 gekapte bomen zullen daaropvolgend, middels genoemde wettelijke verplichting, herbeplant moeten worden.
Goed nieuws dus. In de eerstkomende jaren kan de Landgraafse burger gaan genieten van kersvers ruimschoots nieuw aangeplante bossen. Wellicht dat daar wel rapporten over komen…
Wordt vervolgd.
Voor meer informatie over Extinction Rebellion kunt u trouywens terecht op: www.extinctionrebellion.nl