WIJK DE KAKERT HEEFT HET ZWAAR TE VERDUREN
Voor een supermarkt hoef je er niet te komen. Voor de bakker, slager of groenteboer evenmin. Eigenlijk is de vraag wat er eigenlijk wel is voor de bewoners van de Landgraagfse wijk de Kakert. Schimmel, scheuren en vocht in tal van woningen zijn er dan weer wel te vinden en daar hoef je niet eens lang voor te zoeken. Een update over een wijk die beter verdient.
Landgraaf, 25 oktober 2024, 20:55
Een vergeeld krantenknipsel toont trots de kop: Kakert krijgt prachtig eigen bejaardencomplex.” En met pen staat er mooi een datum bij genoteerd: september 1989. En de kopregel vermeld netjes: “Via doorstroming vloeit nieuw, jong bloed in vergrijsde wijk.” In 1989 werd de wijk dus al als vergrijsd aangeduid. Beter is het er niet op geworden in dertig jaar tijd. Een gedeelte van de wijk is afgebroken en met nieuwe woningen bebouwd. Maar dat is een gedeelte. Een ander deel verteld een geheel ander verhaal.
In dat gedeelte kampt men nu al maanden, maanden en nog eens maanden met vochtproblemen. Bij de een loopt het water via de kozijnen naar binnen als het regent, bij de ander is het schimmel troef, bij de volgende werkt de radiator niet, en ietsje verderop ligt het isolatiemateriaal op straat, overal kieren, geen dakisolatie en en ga zo maar door. Wel was er een huurverhoging van 5% ondanks het gebrekkige, of hele gebrek, aan onderhoud.
De bewoners klagen al maanden achtereen bij HEEMwonen met, tot voor kort, nul resultaat. Nu schijnt, let wel: schijnt, er dan heel voorzichtig schot in de zaak te komen. Tal van klachten later, met een heus zwartboek in handen en een bezoek van bewoners met SP-afgevaardigden bij HEEMwonen in Kerkrade op het kantoor van de woningstichting, staat er binnenkort een tweede bezoek aldaar op de agenda. Dat biedt hoop in een zaak die steeds meer op een slechte soap begint te lijken. Wat gebeurde er zoal tot nu toe?
De bewoners kwamen maar niet verder met hun klachten. De Socialistische Partij afdeling van Landgraaf bood een luisterend oor en de helpende hand. Er verscheen dus een heus zwartboek met tal van klachten en wethouder Bart Smeets (wonen) en directeur Liesbeth van Beek van HEEMwonen werden uitgenodigd om, in de wijk zelf uiteraard, het document in ontvangst te komen nemen.
WEL EEN HUURVERHOGING
En wie weigerden er te komen? De wethouder en de directeur kwamen dus niet. Daar is vanzelfsprekend van alles over te vinden. Het meest essentieële hierin is echter dat het een weigering is om te luisteren naar de klachten van de bewoners. Wel een huurverhoging maar dat was het dan? Een kwalijke zaak dus. De bewoners en enkele SP-leden togen naar Kerkrade en werden alsnog door HEEMwonen ontvangen, hetgeen bij beide partijen een redelijk positief gevoel achterliet.
De bewonersvereniging van de Kakert, BWK, heeft overigens aangegeven dat niet alle problemen terug te voeren zijn naar HEEMwonen. Dat soms bij een regenbui het regenwater in de kelders staat kan ook te maken hebben met een verouderde riolering. Zou dit daadwerkelijk het geval zijn, komt de weigering van de wethouder om deel te nemen aan de wijkschouw ineens in een heel ander licht te staan. En wordt het ook meteen dubbel zo dringend dat er wèl iemand van de gemeente aanwezig is bij de rondgang.
Eind oktober zal er nog een bijeenkomst zijn, waarbij men op meer resultaat hoopt en vooral op concrete afspraken die schot in de zaak brengen. Er zal overigens ook een tweede rondgang gehouden worden in november…. waarbij wethouder Bart Smeets, reeds heeft aangegeven wederom niet aanwezig te zijn. Wordt vervolgd…