11 OKTOBER BLIJKT ‘VROUW IN DE RUIMTEDAG’ TE ZIJN
Het moge duidelijk zijn; het is niet de meest recente prent, maar wel eentje vol betekenis. Valentina Tereshkova, de eerste vrouw in de ruimte! En eigenlijk is het niet vreemd dat zij een Russische is. Maar zij is niet de enige vrouw die 11 oktober tot de dag van ‘de vrouw in de ruimte’ maakt.
Landgraaf, 11 oktober 2024, 21:05
Een speciale dame, een heel speciale zelfs. En dat mogen we gerust hardop uitspreken hoor. Valentina Tereshkova, 6 maart 1937, was de eerste vrouw in de ruimte. Als Russisch cosmonaut de eerste vrouw in de ruimte en wel van 16 juni 1963 tot en met 19 juni 1963. Drie dagen lang draaide ze haar rondjes om de aarde in de Vostok 6. Welgeteld 48 om de aardbol gegaan echter ook nog eens solo en dat record staat tot op de dag van vandaag! En nog een record; zij deed het op 26-jarige leeftijd en dat is ook tot op de dag van vandaag nog letterlijk en figuurlijk uitzonderlijk.
Nu is dat echter niet het enige uitzonderlijke aan deze dame. Valentina Tereshkova ging dus niet via het leger de ruimte in. Ze begon haar werkende carriére eenvoudigweg als textielarbeider. Ze had dan wel weer een speciale hobby: skydiving. En dat bracht haar bij de luchtmacht , de rest laat zich uiteraard raden. Na haar ruimte uitstapje werd ze cosmonaut-instructeur en verliet het leger uiteindelijk in de rang van generaal-majoor.
Deden de Russen de Amerikanen in de beginjaren de das om betreffende de ruimtevaart, wekte dit natuurlijk de ergernis van laatstgenoemden op. Achterblijven was dus geen optie en zie daar, uiteindelijk mochten er ook Amerikaanse dames de ruimte in. In 1984 maakte astronaut Kathryn Sullivan haar reis in de ruimte. Zij was dan wel weer de eerste vrouw die een ruimtewandeling maakte.
En ook deze dame mogen we uitzonderlijk noemen. Kathryn Sullivan, 3 oktober 1951, was niet alleen dol op de ruimte, maar liefst drie ruimtereizen staan op haar conto. Ze was ook dol op de aarde en werd dan ook geoloog. Maar ja, zij was ook dol op de zee en werd dan ook maar meteen oceanoloog. Een mens moet toch iets leren, zeggen we dan maar. Generaal-majoor werd ze dan niet, maar als kapitein bij de Amerikaanse marine en enkele universiteiten in je rugzakje doe je het ook niet beroerd.