JACK ALDEWERELD AWARD 2022 VOOR BERT JAN FILM

Bert Jan Film , links, ontvangt de award uit handen van wethouder Hugo Janssen,rechts.

Tijdens het congres van de Jack Aldewereld Stichting afgelopen vrijdag 14 oktober in de Brunssumse Brikke Oave werd het werk van Bert Jan Film terecht in het zonnetje gezet. Bert Jan Film is historicus/schrijver en gespecialiseerd in de Joodse onderduik.

Landgraaf 18 oktober 2022, 21:36

De jaarlijkse Jack Aldewereld Award werd ditmaal uitgereikt aan historicus/schrijver Bert Jan Film. Hiermee volgt de stichting geheel de lijn waarin zij er aan werkt om locaties en verhalen met betrekking tot het redden van Joodse kinderen en andere vervolgden in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog te bewaren en te delen. Een stuk van de geschiedenis dat het zeker waard is om inderdaad bewaard te worden.

Brunssumse onderduik

Bert Jan Film heeft terecht deze onderscheiding mogen ontvangen. Niet alleen heeft hij veel werk verricht om het onderduikverleden in kaart te brengen, voorts heeft hij ook onderzoek gedaan naar de smokkelroutes om Joodse kinderen veilig in Brunssum te krijgen en heeft hij dit vastgelegd in meerdere boeken. Honderden gesprekken met verzetsstrijders en onderduikers vormen de basis voor zijn boek ‘Het Grote Kinderspel’. In dit boek wordt uit de doeken gedaan hoe een groep, vooral Amsterdamse, studenten zich verzet tegen de Duitse onderdrukking, hun hoofdkwartier in Brunssum vestigden en aldoende honderden Joodse kinderen het leven redden.

Tot slot willen wij nog vermelden dat Bert Jan Film momenteel aan een gigantische klus bezig is betreffende het in beeld brengen van 2500 Joodse oorlogspleegkinderen die in niet-georganiseerde onderduik zaten. Waarover meer in een later te verschijnen artikel.

Bron en afbeelding: Gemeente Brunssum

Please follow and like us:
Help-Desk