PAUL BROBST NIEUWE COACH PARKSTAD LIONS JUNIORS

Het mag dan een in Nederland onderbelichte sport zijn, maar het spel barst van de schoonheden en finesses. Honkbal verdiend meer en absoluut beter. Een kijkje bij de Parkstad Lions.

Lambert Rinkens, Landgraaf 29 maart 2021, 11:02

Het is zaterdagmiddag als op de sportvelden bij de Varenbeuk spelers en trainers van de Parkstad Lions het veld schoonmaken in de net niet warm genoeg verwarmende zonnestralen. Bladeren worden bij mekaar geharkt, takken en takjes gaan aan de kant. Iedereen steekt de handen uit de mouwen om het terrein speelklaar te maken. Betaalde krachten die het terreinonderhoud doen voor de club zijn ver te zoeken. Honkbal in Nederland is geen megabedrijf waar miljoenen in omgaan zoals elders.

In de Verenigde Staten, Japan of bijvoorbeeld meerdere Midden-Amerikaanse staten is honkbal absolute topsport èn tevens een van de populairste volkssporten. Vergelijken we dat met Nederland is het hier al bijna iets voor ‘exoten’ te noemen. Neem bijvoorbeeld Studio Sport, of zo u wilt Ziggo Sport, en het aantal uitzendingen waarin daar honkbal aan bod komt, dat is dan zo ongeveer op een hand te tellen. En dat is met recht een dik gemiste kans te noemen.

Honkbal is echt wel meer dan met een knuppel tegen een balletje meppen en dan maar zo hard mogelijk rennen. Wat geeft de catcher als opdracht aan de werper mee? Wat beslist de werper? De bal gooien met een curve naar links, naar rechts, naar beneden of snoeihard door het midden? Wat doet de slagman? Kiest hij voor de homerun, of offert hij zich wellicht op, zodat een andere speler binnen kan lopen en zo een punt op het bord zet? Wat voor opdracht geeft de coach mee? Stelt hij een aanvallend team op, of net niet? En dat zijn dan slechts enkele zaken en zaakjes waaraan het honkbal rijk is. En dan zijn er nog de details die op het eerste gezicht niet opvallen, maar die de sport zo verdraaid mooi, en spannend maken.

Wie de moeite neemt om een klein uurtje naar enkele instructievideo’s te kijken op YouTube heeft daar voldoende aan om de regels grofweg onder de muts te krijgen. Neem dan nog enkele uurtjes de tijd om er meteen een wedstrijd te bekijken, bijvoorbeeld de ‘Phillies’ (Philadelphia) tegen de Tampa Bay Rays (St. Petersburg, Florida) uit de 2008 World Series. En het spel laat je niet meer los. Overigens is dat meteen de kijkerstip die Paul Brobst, de nieuwe coach van de Juniors, ons gaf.

De uit Arizona, V.S. afkomstige, Paul Brobst is de nieuwe coach. Foto: DLC

Nieuwe coach bij de Juniors: Paul Brobst

Bij de Parkstad Lions heeft de in Landgraaf wonende maar uit Arizona, (V.S.) afkomstige Paul Brobst het roer bij het Junior team overgenomen van Holger Reinhardt. Een taak die de nodige verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het Junior team is namelijk een team dat barst van het talent en dus zo bezien ook meteen in meerdere opzichten bepalend is in de nabije toekomst voor de club.

Spelers kunnen doorstromen en de senioren versterken in de komende seizoenen. En bovendien, hoe beter de ‘jonkies’ het in hun competitie doen, hoe meer de nog jongere spelers gemotiveerd worden. En verder is het ook zo dat hun goede resultaten het team, de club en de sport onder de aandacht brengen. Een goed spelend Junior team behelst dus meer dan alleen maar dat ene team. Paul Brobst bezit een paar typische ‘Amerikaanse’ trekjes. Je speelt om te winnen, maar je speelt ook en vooral met het team. En hoe kan het ook anders, hij is, net als miljoenen anderen, compleet verzot op het spelletje. En dat brengt hij ook over op zijn team. Dat doet hij overigens niet alleen. In zijn kielzog kwam er meteen nog een Amerikaan mee: Keith Wandoloski. Deze is sinds enkele maanden in Nederland en zet zich met allerlei hand en spandiensten als vrijwilliger in omdat ook hij het niet laten kan. En ook hem vroegen we naar zijn favoriete wedstrijd, het antwoord: “Mijn favoriete wedstrijden zijn die waar ik samen met mijn kinderen ben.” En daar heeft de man toch absoluut een punt.

Op de agenda staan binnenkort (onder voorbehoud) twee wedstrijden voor de Juniors: op 24 april spelen zij uit in Oss tegen de Cardinals en een week later op 1 mei, op het sportterrein bij de Varenbeuk, dus thuis tegen de Blue Lions uit Tilburg.

Tijd zat nog om de eerste regels even onder de muts te krijgen en dan lekker te genieten van het honkbal in Parkstad op de Varenbeuk. Voor de sportliefhebber gaat er dan een nieuwe wereld open.

Voor meer informatie over de parkstad Lions kunt u terecht op: http://www.parkstad-lions.nl

Please follow and like us:
Help-Desk