OP WEG NAAR TOKIO 2021

De gebeurtenissen van het afgelopen jaar en de gevolgen daarvan zullen langdurig zijn. Olympische sporters moeten echter vooruit blikken. Deel 1 van het interview met worstelaar Jessica Blaszka en haar coach Frans Snijders.

Lambert Rinkens, Landgraaf 17 januari 2021, 19:57

Het denkbeeld dat 2020 voorbij is, blijkt grotendeels een illusie. Officieel is het jaar inderdaad voorbij, voor de verdere rest blijkt zich het jaar 2020 echter heel hardnekkig en langdurig vast te bijten aan en vooral in 2021. Een jaar met aardig wat lasten dus. Ook de sporters dragen ieder voor zich een rugzak gevuld met diezelfde lasten op hun schouders. Maar hoe zwaar is die rugzak? En hoe raak je hem kwijt? Of, wil je hem überhaupt wel kwijt?

Verleden jaar bezochten we Jessica Blaszka voor een interview. Nu bezochten we de Landgraafse worstelaar Jessica opnieuw, maar is haar coach Frans Snijders ook bij het gesprek aanwezig.

Hallo Jessica en Frans. Sinds de laatste keer, wat is er eigenlijk gebeurd? De hele zaak is stopgevallen?

Jessica: “Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Na de zomer is alles dicht geweest. In ieder geval een tijdje de mattraining. Die is, denk ik, weer twee maanden open gegaan, van midden september tot midden november, zoiets. Toen kon ik wel verder in Duitsland omdat ik daar normaal ook train. Hier was toen al dicht. Daarna is alles dicht geweest. Kracht en conditietraining kon ik wel doen, maar mattraining viel toen ook weg. Daarna ben ik weer geopereerd geworden, en kon ik ook niet trainen in die tijd.”

En gevoelsmatig? Dat dat jaar weg is, of heb je niet het idee dat het jaar weg is?

Jessica Blaszka: “Nee, ik heb niet het idee dat het jaar weg is. Ik heb best nog veel getraind. Wel niet veel naar trainingskampen geweest. Ik heb dagelijks gewoon twee keer per dag getraind. Nee, dat gevoel heb ik dus niet.

En voor jou Frans?

Frans Snijders :”Ja, voor mij valt dan ook van alles weg. Nou ja, goed. Zij trainde dan wel in Duitsland, en dan in Schaesberg, bij de Simson, maar toen dat allemaal op slot ging toen was het allemaal voorbij ook. Kijk, wat zij bedoeld is dat de krachttraining blijft.”

Jessica vult aan: “Daar heb ik een andere trainer voor. Daar werk ik met een krachttrainer en conditietrainer. Hij (red; Frans Snijders) is echt voor het worstelgedeelte.”

Ja, okay. Maar dan moeten jullie toch een compleet andere opzet pakken , als je weet dat dat zolang wegvalt?

Jessica Blaszka: “Ja maar, wat wil je doen dan?”

Frans Snijders: “We hebben nu wel, op het moment dat zij geopereerd is geweest, toen hebben we dus ook via het NOC het bericht gekregen dat sporters die een A-status hebben, dat die dan wel ergens op een locatie mogen trainen. En mogen ze, geloof ik, twee mensen uitnodigen die dan ook op die trainingsplek mogen komen en dan zou je (Jessica, die twee anderen en ik) dus met vier man kunnen trainen. En dat hadden wij in de sporthal Banenberg willen doen. Maar door die blessure ging dat dus ook niet. Dat is dadelijk wel weer de bedoeling als we weer op de mat kunnen. En dat is eigenlijk de enige mogelijkheid die we tot nu toe hebben. Als we dus thuis willen trainen.”

Maar normaal gesproken werk je in de aanloop naar de Olympische Spelen van toernooi naar toernooi. Je moet je kwalificeren. Dan voer je de trainingen toch op, of?

Jessica Blaszka: “Ja. Normaal ga je, zoals vorig jaar, naar Japan om je daar voor te bereiden op het kwalificatietoernooi. En toe we in Japan waren, die twee weken, toen is het kwalificatietoernooi afgelast.”

En nu? Je hebt er geen zicht op wanneer dat het dan wel gaat gebeuren?

Frans Snijders: “Jawel. Dat komt nu in maart.”

Jessica Blaszka: “Vorig jaar hadden we daar nog geen zicht op. Maar ja, het enigste wat je dan moet, is fit blijven….. Alles was afgelast. Geen toernooien, geen trainingskampen. Dat jaar wist je:” er is geen doel meer…. Dat is shit. Maar het is ook shit voor iedereen, niet alleen voor de sporters. Mensen om je heen, voor de ouderen bijvoorbeeld, noem het maar op. Ik ga daar ook niet zielig over doen. Het raakt ons allemaal hè, en niet alleen de sportwereld.”

Met dank aan Jessica Blaszka en haar coach Frans Snijders.

De inleiding naar het wel en wee van een olympische sporter na en tijdens COVID-19 zit er dan nu op. Zondag 24 januari verschijnt deel 2. Het gehele interview valt binnenkort ook te beluisteren op de DLC Podcast. Te zijner tijd zullen we de lezers daarvan op de hoogte brengen.

Meer informatie over Jessica Blaszka is ook te vinden op: http://www.jessica-blaszka.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk