UOW’02: MET DE NEUZEN DEZELFDE KANT OP

Het heeft het wat tijd en geduld gevergd, maar sinds kort is het leeuwendeel van de UOW’02-jeugd met de techniektraining begonnen. En dat onder het toeziend oog van een topper uit het trainerswereldje, Jan Janssen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 20 december 2020, 22:32

Het idee was er al een tijdje, een heel tijdje al, eigenlijk al een paar jaar. Maar lang niet alles in een mensenleven is er óf meteen, óf de dag erna. Raimond Mennens liep al langer met het idee rond om de jeugd van UOW’02 aan de voetbaltechniek te laten snuffelen. En hij wist ook al bij wie hij daarvoor aan de bel moest trekken. Dat zou dan bij Jan Janssen moeten zijn. De spreekwoordelijke bel rinkelde op een herrensitzung. Daar werd de hamvraag door Raimond aan Jan gesteld. En nee zeggen, tja, dat kon de man met het grote voetbalhart dan niet.

Jan Janssen

Een ‘groot voetbalhart’ dekt niet helemaal de lading in deze. Jan Janssen was ooit de eerste techniektrainer in het betaalde voetbal. Hij had het geluk om ingewijd te worden in de wereld van de voetbaltechniek door Wiel Coerver, en dan weet je het wel. Jarenlange ervaring in het profwereldje. Jan Janssen ademt, leeft en beleeft voetbal. Passie, pure passie voor het voetbal spat er bij de man op alle fronten vanaf. “… voetballiefde zit er in, en gaat er niet meer uit ….”, zoals Jan het, met het nodige plezier in zijn ogen, zelf onder woorden brengt.

Dat Jan Janssen bij UOW’02 aan de slag gaat met de jeugd was en is echter alles behalve vanzelfsprekend. De oude vriendschap tussen Raimond Mennens en Jan Janssen is dan weliswaar meer dan behulpzaam in deze, maar regelt echt niet alles. Genoemde twee moesten samen met Dimitri Schuivens, Eelco Gielkens en Bart Logister flink aan de bak om het bestuur én de andere jeugdtrainers van hun gelijk te overtuigen. Het moet op bestuurlijk vlak geregeld en gedragen worden, maar dan ben je er dus nog lang niet. Ook de trainers zullen het moeten willen, én het ook nog eens moeten kunnen. Dimitri Schuivens en Raimond Mennens verwoorden het zo: “De neuzen moesten allemaal dezelfde kant op. Dat stadium is nu zo goed als bereikt. Enkele trainers hebben er nog wat moeite mee, maar die trekken ook wel bij als ze de resultaten zien. Dat komt wel goed.”

Voetbaltechniek

Het voorbereidende gedeelte is dus inmiddels grotendeels succesvol afgesloten, maar dat is dan allesbehalve meteen ‘kat in het bakkie’. Toen volgde er namelijk het in de praktijk brengen, en laten we wel wezen: voetbaltechniek is op zich heel snel uitgesproken maar het traject vergt aardig wat geduld. Jarenlang geduld. Maar het loont wel degelijk.

Of, laten we het zo onder woorden brengen: techniektraining leert de speler om controle over de bal te hebben. En dat levert een bak aan voordelen op. Voor de speler zelf, maar ook voor het hele team. Maar dat is slechts een van de haast ontelbare voordelen. Zelfvertrouwen, spelvreugde, het leerproces van speler én van de trainer, noem het maar op.

Voetbaltechniek bij UOW’02. Een uniek project bij de jeugd van een amateurclub. Een project waar ze de nog jaren de handen vol aan zullen hebben bij de club. Maar dat zullen ze er bij UOW’02 echt niet erg vinden. Met Jan Janssen aan boord zit het wel snor. Begin januari zullen de volgende stappen van het traject in de praktijk omgezet worden. Jan, Dimitri en Raimond glunderen er nu al bij.

Voetbalpassie krijg je er dus echt niet uit.

Meer informatie over UOW’02 is te vinden op: http://www.uow02.nl

Wordt vervolgd!

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk