EN OP 9 JULI 1776 WISTEN DE SOLDATEN HET OOK

De Verenigde Staten van Amerika verklaarden zich op 4 juli 1776 onafhankelijk. Maar lang niet iedereen in het land wist dat. Een kijkje in de geschiedenis.

Lambert Rinkens, Landgraaf 9 juli 2020, 12:25

Op de vierde juli 1776 ondertekenden de vertegenwoordigers van 13 staten de onafhankelijkheidsverklaring in het Pennsylvania State House in Philadelphia, Pennsylvania. Dat was dat zou men dan kunnen denken, maar dat klopt dan allesbehalve. We schrijven het jaar 1776 en het snelste dat er toen te vinden was, waren paarden.

De Onafhankelijkheidsoorlog was al gaande en de troepen onder leiding van George Washington bevonden zich nog geen 65 kilometer verderop in New York. Zij wachten daar op de komst van de Engelse troepen om het aldaar op Rhode Island uit te vechten.

De vertegenwoordigers in Pennsylvania House bedachten zich dat het natuurlijk wel eens handig zou kunnen zijn als de soldaten die voor die onafhankelijkheid moesten vechten, en veelal ook moesten sterven, ook het nieuws over die onafhankelijkheid zouden weten. Men liet een kopie drukken die voor George Washington en zijn troepen bestemd was en verstuurde die naar hem. En snelle paarden of niet, het duurde welgeteld vijf dagen om de bijna 65 kilometer te overbruggen.

Frappant is wat er toen gebeurde. “George Washington leest de Onafhankelijkheidsverklaring aan zijn tropen voor”, dat werd het gezegde. Vreemd genoeg deed George Washington dat dus niet. Hoog te paard gezeten bleef de generaal fijn zitten en mocht iemand anders van het voetvolk het werk betreffende het voorlezen voor meneer Washington opknappen. Kunstenaar, Howard Pyle, legde het tafereel vast voor later.

Zouden de soldaten van toen geweten hebben wat er nu gaande is in dat land, zouden ze absoluut anders naar dat stukje papier en tafereel gekeken hebben….


Please follow and like us:
Help-Desk