BC TRILAN, SHUTTLES, HANDSCHOENTJES EN HELAAS: WIND

Vanzelfsprekend zijn de sportverenigingen blij dat het weer mag. Zij het dan met de nodige beperkingen. Dat levert voor de ene sport echter meer problemen op dan voor de andere. Neem BC Trilan bijvoorbeeld.

Lambert Rinkens, Landgraaf 20 mei 2020, 20:38

Natuurlijk is men ook bij badmintonvereniging BC Trilan blij dat de trainingen hervat konden worden. En men is er ook zeer over te spreken dat de samenwerking met STB Landgraaf zo succesvol verlopen is. En ja, aan alles waaraan men voldoen moet om te mogen trainen, wordt voldaan. Gewoon enkele van de maatregelen als voorbeeld: deelnemers aan de training moeten zich van te voren aanmelden, de groepen worden opgesplitst en trainen zo ver mogelijk uit mekaar, desinfectie materiaal is voorhanden, een aparte ingang en uitgang, et cetera.

Andy Cremers en Rik Hermans op afstand en mèt handschoentjes.

En dan zijn er ook nog eens de handschoentjes die iedereen, maar dan ook iedereen draagt. Alles wat door wie dan ook wordt aangeraakt, wordt niet door een ander met de blote handen aangeraakt. Dan moet het toch kunnen zou je denken. Maar voor de badminton sport is er een ander probleem waar vele anderen geen last van hebben. Badminton is als sport alleen maar serieus binnen te beoefenen. Men speelt met een shuttle en daar kun je dus alles behalve wind bij gebruiken.

Maar op de camping spelen de mensen toch constant buiten?

Bestuurslid Jeugdzaken en accommodatiebeheer Andy Cremers vertelt er het volgende over: “Op de camping kan dat ook, geen probleem. Maar, dat is geen training. Bij een training plaats je de shuttle naar een bepaalde plek en dan wil je ook zien of dat ook zo uitkomt en je het goed hebt gedaan. Nu is er hier op dit moment heel weinig wind. En toch is het minste zuchtje aan wind al voldoende om de shuttle van zijn baan af te brengen. Je kunt dus niet zien of en wat er goed of fout was. Dat is dus geen trainen.

Shuttles. Van links naar rechts: voor beginners, gevorderden en de ‘buiten shuttle’.

Nu zijn er sinds januari ook shuttles die speciaal voor buiten ontwikkelt zijn. Stukken minder gevoelig voor de wind. Dus dat zou dan eigenlijk de oplossing moeten zijn. Maar dan loop je tegen enkele problemen op. De shuttles gaan binnen de kortste keren kapot, ze scheuren. Blijkbaar dus niet lang genoeg getest. Een ander bijkomend probleem is dat er een levertijd van rond een maand op zit en er definitief te weinig geproduceerd zijn in het begin. En tot slot is er dan nog de financiële kant: maar liefst vier euro per stuk.”

Dat is dan een allesbehalve aardige kostenpost voor BC Trilan. In het verleden seizoen waren er alleen al 11 teams die aan de competitie deelnamen. Daar komen dan nog eens de recreanten bovenop. Gaan de shuttles dan ook nog eens maar twee weken mee, dan krijg je langzaam maar zeker een idee hoe fiks deze kostenpost oplopen kan. Maar dat is niet het enige probleem?

Andy Cremers antwoord: “Tot nu is de opkomst gewoonweg super. Maar de vraag is hoe lang dit zo blijft? Zouden we in september weer binnen kunnen trainen, redden we dat wel. Maar op een gegeven moment willen de leden ook spelen. We doen nu veel oefeningen om de techniek te bevorderen. Dan zijn er nog de conditietrainingen, maar leden willen op een gegeven zeker ook met net en shuttle aan de bak kunnen.

En neem bijvoorbeeld de jeugd. Zij komen hier trainen en zien verderop het voetballen. Wat als de kinderen nu denken: “Ik ga met mijn vriendjes mee naar het voetballen. Daar mag ik wel meer doen.”? Het is dus zaak dat we zo snel mogelijk weer ‘spelen’ kunnen.

Een van de vragen die ik me persoonlijk verder stel is verder waarom wij niet in de sporthal kunnen trainen? Badminton is geen contactsport. Het net vormt al een barrière, de afstand is dus automatisch voorhanden. We gebruiken nu ook al de handschoentjes, die dragen sowieso ook nog eens bij aan de bewustwording. Die kunnen we binnen ook blijven gebruiken zolang als het nodig is. Iedere speler zou verder met zijn eigen shuttle kunnen spelen.

Een sporthal is verder bovendien heel anders dan een fitnessruimte. Neem bijvoorbeeld de hoogte van het plafond, je krijgt heel andere luchtstromen dan in een beperkte ruimte zoals genoemde fitnessruimtes. Deze dringen nu wel sterk in de media aan op opening. Volgens mij zou het met nog wat andere aanpassingen dus voor ons binnen goed moeten kunnen.”

Op de keper beschouwd doet men bij BC Trilan alles wat maar mogelijk is om zo goed mogelijk door deze tijd heen te komen. De leden blijven hun club en sport trouw, dat siert, en zegt bovendien ook aardig wat over de club. Wellicht zou een, zo spoedig mogelijk, meer specifiek gerichte blik op wat bij welke sport wel kan en bij welke sport niet kan, een meer dan welkome oplossing zijn. Sporten zoals badminton, volleybal, tafeltennis, et cetera, zouden vooral nu hun baat bij hebben. Buiten dat is het ook van belang dat mensen vooral in deze en de daaropvolgende tijd ook blijven sporten.

Met dank aan Andy Cremers voor zijn medewerking.

Voor meer informatie over BC Trilan kan men terecht op: http://www.bctrilan.nl

Please follow and like us:
Help-Desk